Perearst piltidest suitsupakkidel: muid võimalusi pole

60+
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Uute pakenditega loodetakse vähendada igapäevasuitsetajate arvu.
Uute pakenditega loodetakse vähendada igapäevasuitsetajate arvu. Foto: Panther Media/Scanpix

Perearst Anneli Talvik ütles usutluses „Ringvaatele", et usub, et hirmuäratavatel piltidel suitsupakkidel on mõju inimeste suitsetamisharjumustele.
 

Anneli Talvik
Anneli Talvik Foto: Liis Treimann

 „Kui panna pildile neid vaheetappe - natuke kahvatu nahk, kollased hambad -, siis see pole midagi n-ö atraktiivset, mida võiks seal eksponeerida ja see ei heidutaks üldse kedagi," on just hirmuäratavate piltide panek pakendile ainuõige valik.

20. maist hakkas kehtima uus tubakaseadus, millega karmistusid tubakatoodete märgistamise nõuded ning pakendil hakatakse esitama pilthoiatusi.

Tervise- ja tööminister Jevgeni Ossinovski sõnul on pilthoiatused hea võimalus vähendada tubakatoodete atraktiivsust. „Suurenenud tervisehoiatuste osakaal ning nähtavus pakenditel annab tarbijale selge signaali tubakatoodete tarbimisega kaasnevatest ohtudest. Eelkõige soovime muuta suitsetamist ebaatraktiivseks noortele."

„Kui 2014. aasta andmetel oli Eestis igapäevasuitsetajaid 22 protsenti, siis erinevate meetmetega soovime seda osakaalu 2020. aastaks vähendada 18 protsendini. Iga edasine samm tubakapoliitikas viib meid sellele eesmärgile lähemale ning seeläbi vähendame otseselt tubakatoodete tarvitamisest tingitud tervisekahjusid,“ lisas minister.

Seadus keelab tubakatoodetes lisandina ka vitamiinide, kofeiini või tauriini ning muude stimulaatorite kasutamise. Samuti ei tohi kasutada aineid, mis annavad tubakasuitsule meeldiva värvuse, ning aineid, mis hõlbustavad nikotiini omastamist. Tubakatoodete filtrid, paberid, pakendid või kapslid ei tohi edaspidi sisaldada maitse- ja lõhnaaineid, tubakat ega nikotiini.

Uute pilthoiatuste kasutamine on kohustuslik sigarettide ja suitsetamistubaka, sealhulgas vesipiibu tubaka pakenditel. Enne seaduse kehtima hakkamist toodetud lisanditega ja ilma pilthoiatusega tubakatooteid võib müüa kuni järgmise aasta 20. maini.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles