Mida kujutab endast kandidoos?

60+
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pille Märtin.
Pille Märtin. Foto: Tairo Lutter / Postimees

Laborispetsialist Helle Järv ja Lääne-Tallinna Keskhaigla infektsioonikontrolli arst Pille Märtin rahustasid Ringvaate saates neid, kes kahtlustavad endal kandidoosi. Viimasel ajal on nende sõnul palju neid, kes ise endale internetis leitud materjali põhjal diagnoosi pannud ja kahtlustavad, et nende tervisehädades on süüdi pärmseene vohamine.

Laborispetsialist Helle Järv kõneles et Candida pärmseen on soole mikroflooras olemas ja ei tee kellelegi kurja. Vahel harva põhjustab see tõesti tõsiseid haiguseid ja pannakse välja diagnoos kandidoos.

Järv lisas, et internetis liigub palju ekslikku infot ja inimesed kahtlustavad endal asjatult pärmseene  sündroomi. „Loomulikult tuleb minna arsti juurde, kui on vaevusi, aga mitte hakata internetist otsima testi või kuulama naabrinaist,“ lisas ta. „Ei maksa endal kroonilise seedetrakti kandidoosi diagnoosida ja otsida,“ pole sündroomile tema sõnul tegelikult ka piisavalt teaduslikku tõestust.

Lääne-Tallinna Keskhaigla infektsioonikontrolli arst Pille Märtini sõnul näeb ta kandidoosi intensiivraviosakonnas, kui inimesed on põdenud raskeid haiguseid, ja neil on tõesti pärmseened veres. Samuti esineb seda väikelastel, kes saavad rinnapiima ja kelle suust avastatakse soor.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles