Neljas Uma Pido toob lavale 3400 esinejat

60+
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Uma Pido 2010. aastal.
Uma Pido 2010. aastal. Foto: Dmitri Kotjuh

Sel laupäeval, 28. mail tuleb Põlvas Intsikurmu laululaval neljas Uma Pido. Võrukeelsel laulu- ja rahvapeol tuntakse rõõmu oma rikkaliku kultuuripärandi ja ummamuudu ilmakaemise üle. Peo lavastab Põlvast pärit näitleja ja lavastaja Kristo Toots ning pidu räägib metsast ja väelistest puudest.

„Uma Pido on eriline seetõttu, et see on kõige suurem võrukeelsete ja –meelsete inimeste kokkusaamine maailmas. Kui üldse on võrokesi kokku 70 000-80 000, siis Umast Peost saab esinejate, pealtvaatajate või laadaliste hulgas osa vähemalt iga kümnes võrokene,“ oli Uma Pido projektijuht, pidu korraldava Võro Seltsi VKKF juhatuse liige Triinu Laan uhke.

Uma Pido erilisuse ja mõju üle mõtiskleb lavastaja Kristo Toots niimoodi: „Ma’ unista tuust, et seo Uma Pido panõssi meid inämb hoitma – ummi inemiisi, umma kiilt, umma koto, umma mõtsa. Ütstõsõ hoitminõ hoit ka ilmasamba kimmä, taiva korgõl ja maailma suurõ...“

Peo peakontserdil mängib pilli, laulab ja tantsib kokku 3438 inimest. Esitusele tuleb 26 võrukeelset laulu, millest 21 on valminud just selleks Uma Peoks. Kokku on laulvaid lapsi, naisi ja mehi laval 3344, koore on peole registreerinud 154.

Lauljaid saadab Uma Pido saateorkester Riivo Jõgi juhendamisel. Eestlauljateks ja peo loo

Foto: Elmo Riig

jutustajateks on Meelika Hainsoo (pildil) ja Kulno Malva. Vahepalu esitab ka Ülle Podekrati juhendatav folklooriansambel Käokiräs ja tantsivad Kagu Kabujalakõsõ’ ja Mandariini’. Peo tantsud tegid Aveli Asber ja Andre Laine.

Peo kunstnik on Põlva kunstikooli direktor Anne Prangel, kes muu kujunduse hulgas kasutab ka 12 suurt trummi, millele on maalitud Vana Võrumaa kihelkondi ja sõpru sümboliseerivad puud. Intsikurmut ilmestab ka terve kilomeeter punasest kangast rebitud linte.

Peakontserdile eelneb peopäeval Põlva linna staadionil uma kraami laat käsitöötubade ja laadalavaga. Laadalaval esinevad lapsed Põlva ja Võru maakonnast, lisaks ka nimekamaid esinejaid, teiste hulgas lõõtsamees Heino Tartes ja duo Aapo Ilves-Marju Varblane. Põnevad tõotavad tulla ka Vana Võromaa rahvarõivaste demonstratsioonid laadalaval. Laat algab juba hommikul kell 8 ja lõpeb kl 15 pealelõunal.

Kell 17, tund enne peakontserdi algust kogunevad võru keelt kõnelevad keelepesarühmade lapseaialapsed ja kahe kuu jooksul eri paigus lauluõhtuid pidanud rahvalauljad Jakob Hurda mälestusmärgi juurde, et minna koos väikses rongkäigus peole ja süüdata peotuli. Peakontsert algab kell 18.

Peakontserdile järgneb simman ansambliga Toomas-Henrik, kus mängivad tuntud rahvamuusikud Toomas Ojasaar, Henrik Hinrikus ja Meelis Int.

Võrukeelset rahva- ja laulupidu peetakse alates 2008. aastast. Pidu käib külakorda kahe Vana-Võromaa suurema keskuse vahel. Esimene pidu peeti Võrus Kubija lauluväljakul, teine pidu oli aastal 2010 Põlvas Intsikurmus, kolmas pidu 2013. aastal jälle Võrus Kubijal ja tänavu on pidu jõudnud taas Põlvasse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles