Veerand eestimaalastest kannatab uneprobleemide all

60+
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Veerandit eestimaalasi kimbutavad uneprobleemid, mis mõjutavad nii inimeste töövõimet kui rahulolu eluga.

Unimedi Unekeskuse peaarsti Heisl Vaheri sõnul alahinnatakse kvaliteetse une tähendust ja mõju eluga rahulolule.

„Uneapnoe põhjustatud kehalise tervise häirete loetelus on haigused alates kõrgvererõhu- ja suhkrutõvest kuni südamelihaseinfarktini. Unehäirete põhjustatud võimetus magada soovitud ajal ja liigne päevane väsimus vähendab inimeste töövõimet ning võtab ära elurõõmu. Raske unetus mõjub elukvaliteedile sarnaselt nagu südamepuudulikkus või depressioon,“ täiendas peaarst.

Unehäirete all kannatab hinnanguliselt vähemalt veerand elanikkonnast. „Võti uneprobleemide raviks on valdkondadeülene koostöö,“ sõnas Vaher. Inimese uneprobleemidele lahenduse leidmiseks peavad koostööd tegema näiteks neuroloogid, pulmonoloogid, kõrva-nina-kurguarstid, kirurgid ja psühhiaatrid.

Unekeskuses keskendutakse uneprobleemidele, mis iseenesest ei taandu: uneapnoe, norskamine, unetus, une- ja ärkveloleku rütmihäired ja unega seotud liigutushäired.

Unekeskuse unearsti ja psühhiaatri Tuuliki Hioni sõnul ei tohi unega seotud probleeme alahinnata. „Näiteks unetus halvendab iga haiguse kulgu, millega koos see esineb. Samuti vajavad unetuse all kannatavad patsiendid erinevaid tervishoiuteenuseid kaks korda rohkem kui hea unega inimesed. Ravimata uneapnoe põhjustatud haiguste ravikulud ületavad kordades uneprobleemi raviks kuluva,“ loetles Hion unehäirete negatiivseid mõjusid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles