Linnu- ja loomapojad ei vaja reeglina inimese abi

60+
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Linnupoeg. Pilt on illustratiivne.
Linnupoeg. Pilt on illustratiivne. Foto: Helen Laidma

Ainuüksi sel nädalal on Eestimaa Loomakaitse Liidu (ELL) hoole alla toodud üks linnu- ja kolm loomapoega. ELL paneb inimestele südamele, et nad abituna tunduvaid looma- ja linnupoegi mitte mingil juhul loodusest ei eraldataks ega viiks neid enda juurde koju. Loomahakatised ei ole reeglina hüljatud ning nende vanemad on läheduses või toiduotsingul.

Pärnumaalt, Surju vallast toimetati ELL hoiukodusse kaks kährikkoera poega, kes leidja kinnitusel olid hüljatud ning ta viis nad enda juurde koju. Naine ei osanud nendega aga edasi midagi peale hakata ja viimases hädas pöördus ELL-i poole abi saamiseks.

„Taoline teguviis on taunitav ja antud juhul kirjutas heasüdamlik inimene ise nende loomade surmaotsusele oma mõtlematu tegutsemisega alla, sest loomahakatised ei elanud emast eraldamist üle“, ütles ELL juhatuse esimees Heiki Valner.

„Lisaks on kährik meie loodusele ohtlik võõrliik ja seega poleks ka tema aitamine teiste liikide peale mõeldes tark tegu olnud. Kui nad oleks loodusesse jäetud, siis oleks neil kindlasti rohkem elupäevi antud!“

ELL metsloomade abistamise projekti juhi Kadri Võreli kinnitusel ei suuda inimene iialgi nii hästi hoolitseda  linnu- ja loomapoegade eest kui nende pärisvanemad. „Eile Tallinnas, Nõmme teelt korterisse viidud linnupoja asetasime hilisõhtul sama puu alla, kus kohast ta üles korjati ja koheselt laskus ka ema puu otsast tema juurde. Nüüd on tal palju paremad võimalused ellu jääda kui inimese juures. See on kindel!“

ELL soovitab abituna näivat linnu- või loomapoega märgates temast võimalikult kiiresti eemalduda, sest nii ei peletata te vanemaid eemale ja lasete oma järglase eest hoolitsemist jätkata. Looduses on praegu tavapärane pisiperede aeg ja ELL palub inimestel see keeruline periood, millest sõltub sadade liikide tulevik, mõistlikult  ja rahulikult üle elada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles