Kiirabi vajavate migreenihaigete teadlikkus oma haigusest on väike

60+
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kiirabi.
Kiirabi. Foto: Arvet Mägi

Kuigi migreen on kõige levinum neuroloogiline haigus ning selle raviks on välja töötatud tõhusad teaduslikult tõestatud ravimid triptaanid, vajab sellest hoolimata iga päev mõni inimene migreeni tõttu ka kiirabi, sest paljude migreenihaigete teadlikkus oma haigusest väga madal, vahendab Novaator.

Tartu ülikooli arstiteaduse viienda kursuse üliõpilased Sirli Saar ja Siim Rinken analüüsisid poole aasta jooksul Eesti kahe suurima kiirabiasutuse väljakutseid peavaluga patsientide juurde ja rõhutavad, et peavalu põhjuse väljaselgitamine on ülimalt oluline, sest nii saab inimene ise enda jaoks väga palju ära teha. „Samas võib diagnoosimata migreeni või pingepeavalu ebaadekvaatne käsitlus viia ravimite ületarvitamisest tingitud peavaluni,” lisas Saar.

Sellepärast soovivad uuringu autorid inimestele veel kord südamele panna, et tugevate, episoodiliste ja pulseerivate peavalude korral tasuks kindlasti täpse diagnoosi ja tõhusate ravimite saamiseks pöörduda perearsti ja neuroloogi juurde.

Loe põhjalikku artiklit SIIT.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles