Kas raadio kuulamine segab auto juhtimist?

60+
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kui tähelepanu on hajunud, võib märkamata jääda ka tee serval seisev gorilla.
Kui tähelepanu on hajunud, võib märkamata jääda ka tee serval seisev gorilla. Foto: SCANPIX

Kas te märkaksite tee ääres seisvat gorilla, kui kuulate autojuhtimise ajal raadiot?  Just sellist uuringut vahendab Medical News Today. Tuleb välja, et kui olla kuulatavasse tõeliselt süvenenud, võib tee serval seisev gorilla tõesti jääda märkamata.

Uuringus paluti 26 autojuhil sõidusimulaatorit juhtida ja samal ajal kuulata liiklusuudiseid. Pooltel neist paluti raadiot kuulates tähele panna, millal meeshääl vahetub naishääle vastu, ülejäänutel paluti jälgida sõnumeid konkreetse teelõigu kohta. Katseisikute tähelepanuvõime testimiseks asetasid uurijad simulaatoris tee äärde näiteks nii gorilla kui elevandi.

Neist, kes pidid jälgime hääle vahetumist, märkas gorillat või elevanti 71 protsenti. Need juhid, kellelt nõudis vastuse leidmine rohkem keskendumist ja info sisulist jälgimist, märkas neid ainult 23.

Uurijate sõnul ei tähenda tulemused seda, et tuleks ära keelata raadio kuulamine või mobiiliga rääkimine kasutades käed vabad süsteeme, aga me peaks kõik olema teadlikud, et kui meie kuulmismeel on hõivatud, on selle võrra ka tähelepanu hajunud..

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles