Vanemuises toimub balletigala „Ülo Vilimaa 75”

60+
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ülo Vilimaa.
Ülo Vilimaa. Foto: Arvet Mägi

30. aprillil kell 19 Vanemuise suures majas toimuv rahvusvahelise tantsupäeva balletigala on seekord kummardus Vanemuise kauaaegse balletitantsija, balletijuhi ja koreograafi Ülo Vilimaa andele ja isiksusele.

„Vilimaa oli nii tantsulooja kui instrument korraga: isiklik tantsijavõlu tõmbas trupi ja pealtvaataja uudse koreograafiaga kaasa. Kunstnik muutub ajas, põhimises siiski endaks jäädes. Vilimaa looming on tajunud ja peegeldanud nüüdisaja lõhestatud maailmapilti; samas püüelnud harmoonia ja terviklikkuse poole. Vastuolude ühtsus? Ta tundub loomupäraselt kodus olevat eri kultuuriilmades, koondades kaugete maade ja rahvaste pärimusi eestilikult omaseks. Tabades eri ajajärkude hingusest kordumatuid, oma intuitiivse täpsusega hämmastavaid nüansse,“ on öelnud teatrikriitik Lea Tormis.

Gala esimene osa koosneb tantsulistest kingitustest Ülo Vilimaale, teises osas tulevad ettekandele taastatud katkendid Ülo Vilimaa tantsitud ja/või lavastatud ballettidest: E. Tubina „Kratt”, „Kontsert mustas” (balletiõhtust „Kontrastid“) ja Arvo Pärdi muusikale loodud „Collage’i” II osast. Samuti näidatakse filmi „Inspiratsioon” (Tallinnfilm 1971), kus tantsib Ülo Vilimaa.

Balletigala lavastaja on Mare Tommingas, konferansjee Priit Strandberg. Esinevad Vanemuise balletiartistid, RO Estonia balletiartistid ja külalised Olomouci teatrist Tšehhis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles