Majesteetlik rippmaasikas on maitsvaid vilju pakkuv aiaehe

Egon Valdaru
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
„Toscana" on ilusate roosade õite ja maitsvate viljadega, väga dekoratiivne, kauaõitsev ning -viljuv sort.
„Toscana" on ilusate roosade õite ja maitsvate viljadega, väga dekoratiivne, kauaõitsev ning -viljuv sort. Foto: Erakogu

Suvisel ajal mõjuvad tänavatel ning eramute aedades pikalt õitsevad, allapoole rippuvate taimedega lillekorvid väga dekoratiivselt. Tänapäeval aretatakse amplitesse ka spetsiaalseid maasikasorte, mis õitsevad ja kannavad vilju terve suve.

Et maasikad amplis hästi edeneksid, tuleb järgida mõningaid põhitõdesid. Juhani Puukooli viljakultuuride tootejuht Ülle Pekk ütleb, et ampelmaasikatel on kõige olulisem hoolas kastmine, õige väetamine ja rohimine.

Vesi on kõige alus

„Kindlasti tuleb rippmaasikatel jälgida niiskust. Vahel kipuvad need kuivama, sest ampelmaasikad kasvavad väga intensiivselt, õitsevad aktiivselt ning samal ajal kasvatavad ka vilju ja tütartaimi. Kõigeks selleks kasutavad taimed väga palju vett,” selgitab Ülle Pekk. „Kastma peaks ampelmaasikat vähemalt üks-kaks korda päevas. Väga kuuma ilmaga võiks taimi pisut piserdada, aga mitte otsese päikese käes. Soovitan kasutada ka altkastmissüsteemiga ampleid või rõdukaste.”

Osaühingu Elise Aed juhatuse liige, Türil tegutsev aiandusspetsialist Reelika Marrandi möönab, et ampelmaasikad vajavad rohkem vett kui maa sees kasvavad taimed. „Need kõiguvad rohkem tuule ja päikese käes kui peenrataimed, pealegi vihm anumasse sisse ei saja. Võib kasutada ka vett hoidva geeli graanuleid. Need seovad niiskust kuigipalju varuks. Kui taimel pole piisavalt vett, siis ei suuda see ka mahlaseid marju kasvatada. Loogiline, eks,” põhjendab Marrandi.

Väetamine on vajalik

Ülle Pekk nendib, et valmis amplisse on tootja potti lisanud esmase väetise, mis soodustab taimede juurdumist ja jõudsat kasvu. Siiski peaks suve jooksul amplit ka lisaks väetama. Selleks sobivad spetsiaalselt maasikataimedele toodetud kastmisväetised, väetisepulgad ja graanulväetised. „Igal väetisel on oma väetamistihedus, mida tuleks lugeda õpetusest. Samuti võib kasutada looduslikke väetisi, nagu mereadru, kanakaka, sõnnik ja muudki, aga taas kord tasuks järgida õpetusi,” soovitab viljakultuuride tootejuht.

Reelika Marrandi arvates on juhul, kui soovitakse ka maasikaid süüa, kõige kindlam ja tervislikum kasutada naturaalset väetist, näiteks müügil olevaid mitmesuguseid kanasõnniku graanuleid. Väetamise annuse ja tiheduse võib tema arvates ka tunde ja kogemuse järgi paika panna. „Kui taimelehed on lopsakad ja tumerohelised, kuid viljad väikesed, siis on taimed üleväetatud.”

Aina uued ja põnevamad sordid

Ülle Pekk Juhani Puukoolist märgib, et ka ampelmaasikatel on mitmeid sorte. On suuremate ja väiksemate marjadega, samuti eri maitseomadustega sorte. „Igal aastal lisandub mõni uus sort, mis on eelmistest mingite omaduste poolest parem – saagikam, magusam, suuremate viljadega või haigustele vastupidavam.

Näiteks Juhani Puukool pakub tänavu palju auhindu võitnud uut sorti „Delizz”, mida on eelkõige tunnustatud just maitseomaduste poolest,” tutvustab tootejuht.

Väga hea ja saagikas sort on „Elan”, mis on taasviljuv maasikas ning kannab marju kogu hooaja vältel. Sel on erepunased suured ja maitsvad marjad. „Elan” sobib hästi konteinerisse ja amplisse.

Ülle Peki kinnitusel on rippmaasikasorte, mis on lisaks headele viljadele ka väga dekoratiivsete ja kaunite õitega, nagu näiteks „Toscana”. Reelika Marrandi sõnutsi pakuvad nemadki „Toscanat,” mis on ilusate roosade õite ja maitsvate viljadega, väga dekoratiivne, kauaõitsev ning -viljuv sort. Ühelt taimelt võib noppida kuni kilogrammi jagu maasikaid. See sobib amplisse, potti, rõdukasti, peenrasse. Võib kasvatada ka suvelillena.

Juhani Puukooli viljakultuuride tootejuht Ülle Pekk märgib, et ampelmaasikataimi saab ka turult osta. Samuti sobivad need põhimõtteliselt kinkimiseks. „Taimi kinkides peaks alati mõtlema, kas kingisaajal on võimalust maasikaid kasvatada. Mina soovitan siiski osta taimed alati puukoolist või istikuärist, kuhu on võimalik tagasi minna, nõu küsida ning abi saada,” arvab ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles