Leiti seos D-vitamiini puuduse ja südamehaiguste vahel

60+
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
D-vitamiini saab inimene päikese käes olles, mistõttu on eestlastel sellest sageli puudus.
D-vitamiini saab inimene päikese käes olles, mistõttu on eestlastel sellest sageli puudus. Foto: SCANPIX

D-vitamiini tase organismis võib ennustada ka seda, kas inimesel on suurenenud risk südameinfarktiks, insuldiks, südamepuudulikkuseks ja teisteks südamehaigusteks, vahendab Medical News Today.

Uurijad leidsid, et neil, kelle D-vitamiini tase organismis oli madal, oli ka suurem tõenäosus südamehaigusteks. Uuriti 4200 inimest vanuses 52-76. Neist veerandil oli diabeet ja 70% südame isheemiatõbi.

Analüüsidest selgus, et südamehaiguste riski ennustamiseks peab mõõtma nii üldist vitamiin D taset kui ka eraldi ka selle imendumist ainevahetusse. Ainult 10-15% vitamiinist suudab aidata toitainetel imenduda.

Tegu on esimese uuringuga, mis loob seoses D-vitamiini puudulikkuse ja südamehaiguste riski vahele. Uuringu tulemuste järgi võiks umber hinnata ka selle koguse D-vitamiini, mida soovitatakse kasutada. 

Eelmise aasta lõpus välja antud Eesti toitumis- ja liikumissoovitustes suurendati igapäevase D-vitamiini tarbimissoovitus. Täiskasvanutel soovitatakse 7,5 mikrogrammi asemel 10, eakatel koguni 20 mikrogrammi vitamiini D.

Soovituse aluseks olid pikaajalised uuringud, mis seostavad vereseerumi vitamiini D taseme väiksema üldsuremusega ning haigestumusega kroonilistesse haigustesse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles