Psoriaas lühendab eluiga

Birgit Itse
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Surnumere-äärsetes spaades ravitakse psoriaasi ning võrdlemisi edukalt.
Surnumere-äärsetes spaades ravitakse psoriaasi ning võrdlemisi edukalt. Foto: Panther Media/Scanpix

Kuigi inimene psoriaasi tõttu ei sure, lühendab haigus eluiga. „Raske haigusvormiga patsientide eluiga on 3–10 aastat lühem,” ütleb Tartu Ülikooli Nahakliiniku juhataja dr Külli Kingo. Ta selgitab, et varakult avaldunud psoriaasi korral väljenduvad ka kaasuvad haigused varem. „Inimene sureb kaasuvate haiguste tüsistustesse, näiteks südameinfarkti, mitte psoriaasi,” täpsustab dr Kingo.

Kui 20. sajandil põhines psoriaasiravi valdavalt vaid määritavate antipsoriaatiliste preparaatide ja valgusravimeetodite kombineerimisel, siis 21. sajandil on Kingo ütlust mööda psoriaasi ravi märksõnaks bioloogilise ravi võimalikkus ja personaalne meditsiin.

Varajane ravi on tähtis just psoriaasi raskete vormide ärahoidmiseks ning kaasuvate psühholoogiliste probleemide ja füüsiliste haiguste ennetamiseks.

Ravi

„Esimene aste on alati paikne ravi kombineerituna valgusraviga. Seejärel võetakse kasutusele traditsioonilised süsteemsed ravimid ning siis bioloogilised ravimid. Samas on kindlad näidustused, näiteks mädavilliline psoriaasi vorm või erütrodermne psoriaas, kus lööbe haaratus on 85% keha pinnast, kui alustatakse kohe suukaudse raviga,” kirjeldab dr Kingo ravimeetodeid. Ta tõdeb, et kuna 82 protsenti psoriaatikutest on nii-öelda paiksel ravil, esineb kindlasti ka alaravitust. Samas hoiatab ta, et bioloogilise ravi korral peaks patsiendile olema tagatud ohutus. See aga sõltub patsiendi eluviisidest ja üldisest terviseseisundist.

Ta lisab, et neli protsenti patsientidest katkestab bioloogiliste ravimite kõrvaltoimete tõttu ravi, kuid 13 protsenti lihtsalt kaob arsti vaateväljast. Dr Kingo oletab, et patsiendi elu on muutunud nõnda heaks, et ta unustab haiguse olemasolu.

See, et Surnumere-äärsetes spaades ravitakse psoriaasi ning võrdlemisi edukalt, on teada ka dr Kingole. „Soolane merevesi ja päike mõjuvad hästi. Tegemist on tõesti efektiivse ravimeetodiga, kuid erinevalt Taanist Eesti sellist psoriaasiravi rahaliselt ei doteeri,” tõdeb ta.

Idamaises meditsiinis seostatakse psoriaasi kartusega oma tundeid lähedastele välja näidata. Organitest on psoriaas seotud maksaga, mistõttu on idamaise meditsiini kohaselt eduka ravi eelduseks maksa puhastamine, mis on eriti efektiivne just astronoomilise kevade perioodil.

Psoriaas vanemas eas on keerulisem

Eakate psoriaasi ravimisel saavad arstid kogemusi iga aastaga juurde. Näiteks võib mõnikord arst muuta ravimiannust, sest patsiendi vanuse tõttu ei talu ta organism enam ravimeid nii hästi. Just seepärast peab arst kindlasti olema teadlik kõikidest retsepti- ja käsimüügiravimitest ja loodusravi preparaatidest, mida patsient kasutab. Ainult sel moel saab ta ka psoriaasile õige ravi määrata.

Kuigi kliinilised sümptomid ja haiguse ravi on varajases staadiumis sarnased, seab hilisemas eas raskemal kujul avaldunud psoriaas arsti ja patsiendi keerulise valiku ette, sest ravivõimalused on ahtamad. Vanemaealistel on sagedamini kroonilisi haigusi ja igapäevaselt tarvitatavaid ravimeid, mille kõrval- ja koostoimetega tuleb arvestada. Ajakirjas Dermatology Times kirjutab New Yorgi Sinai Meditsiinikooli dermatoloogiaosakonna professor dr Mark Lebwohl, et 60aastasted ja vanemad patsiendid tarvitavad sageli prednisolooni, kuid selle tarvitamise lõpetamine on ebastabiilsete psoriaasi vormide avaldumise põhjuseks. Prednisoloon ei ole psoriaasi nahavormi ravim. „Võrreldes nooremate patsientidega esineb seda liiki psoriaasi rohkem just vanemaealistel,” märgib dr Lebwohl.

Dr Lebwohl lisab, et on võrdlemisi tavapärane, kui krooniliste haiguste raviks võetavad ravimid võimendavad psoriaasi sümptomeid. „Reumatoidartriidi raviks kasutatavad ravimid võivad psoriaasi esile kutsuda, samuti C-hepatiidi raviks kasutatavad preparaadid,” toob ta näiteks. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles