Pensionäril võib olla kasulik tulusid deklareerida

Teet Roosaar
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tuludeklaratsioon.
Tuludeklaratsioon. Foto: SANDER ILVEST/

Tuludeklaratsiooni peavad esitama pensionärid, kelle tulu oli eelmisel aastal üle 4488 euro ja kellelt aasta jooksul pole tulumaksu õigesti kinni peetud. Neile, kellel on lootust tulumaksu tagasi saada, on tulude deklareerimine kasulik, samuti võiks kaaluda abikaasaga ühisdeklaratsiooni esitamist.

Maksu- ja Tolliameti pressiesindaja Mailin Aasmäe sõnul oli iga inimese maksuvaba tulu mullu 1848 eurot aastas ehk 154 eurot kuus. Lisaks oli pensionäril õigus pensioni osas täiendavale maksuvabale tulule ehk 2640 eurole aastas, mis teeb 220 eurot kuus. Kokku tegi see 4488 eurot aastas ehk 374 eurot kuus, ent asja muudab keerulisemaks maksuvaba tulu arvestamine nii töötasult kui ka pensionilt.

Eakad, kes pensionipõlves töötavad, võivad valida, kas teha maksuvaba tulu avaldus tööandjale või pensioniametile. Maksu- ja Tolliameti teenindusosakonna peaspetsialist Kaja Orgla soovitab endale kasulikuma otsuse langetamiseks mõlemad variandid läbi rehkendada.

Võtame näiteks olukorra, kus igakuine pension oli 250 ja töötasu 200 eurot. Kui maksuvabastuse avaldus oli tehtud tööandjale, siis tööandja arvestab 46 eurolt (200 miinus 154) tulumaksuks 9,20 eurot (2015. aastal oli tulumaksu määr 20%).

Pensioniamet arvestab 30 eurolt (250 miinus 220) tulumaksuks kuus eurot. Kokku võeti sel juhul iga kuu tulumaksu 15,20 eurot.

Kui maksuvaba tulu avaldus oli esitatud pensioniametile, jäi pension tulumaksuvabaks, kuid tööandja 154eurost maksuvabastust ei arvestanud ja võttis tulumaksu kogu töötasult. 200 eurolt oli tulumaks 40 eurot. Seega kaotas inimene rohkem võrreldes olukorraga, kui ta oleks pensioniametile avalduse tegemata jätnud.

Mõlemasse kohta üheaegselt maksuvabastuse avaldust esitada ei tohi. Kui see on juhtunud, siis nõuab maksuamet hiljem raha tagasi. „Sageli läheb inimestel meelest, kuhu ta avalduse on esitanud,” tõdeb Orgla.

Millal ja kellele avaldus esitada?

Kuidas oleks siis õigem talitada? Kui inimene hakkab saama pensioni, kuid jätkab töötamist, ei pea ta Orgla jutu kohaselt pensioniametile maksuvaba tulu avaldust esitama. Tööandja arvestab maksuvaba tulu ületavalt summalt iga kuu tulumaksu ja pensioni täiendav maksuvaba tulu rakendub ilma avalduseta.

Töötuks jäädes tuleks pensioniametile esitada maksuvaba tulu avaldus. Kui töötu pensionär taas tööd leiab, võiks ta välja arvutada, kas kasulikum on teha maksuvaba tulu avaldus tööandjale või jätta kuni 374eurone pension tulumaksuvabaks ja lasta kogu töötasult tulumaksu võtta. Avaldusest tööandjale tuleks sel juhul ka pensioniametit informeerida.

Pensionäridest abikaasadel tasub kaaluda ühise tuludeklaratsiooni esitamist. „Kui ühel abikaasadest on pension 300 eurot ja teisel 400 eurot kuus, teeb see kokku 700 eurot. Maksuvaba on aga kaks korda 374 eurot ehk 748 eurot. Üksi deklareerides maksaks 400eurose pensioniga inimene tulumaksu, ühiselt tuludeklaratsiooni esitades saab ta aga raha tagasi,” selgitab Orgla.

Maksuvaba tulu ei sõltu sellest, kas raha saadi pensioni või töötasuna. Ka kaks 300eurost pensioni ja sajaeurone töötasu on väiksem kui 748 eurot.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles