Kalju Komissarov: “Olen jah ristiisa!”

Inna Grünfeldt
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Eesti teatri tammise alustala, noorehingelise Kalju Komissarovi 70. sünnipäevapidu Rakvere teatris saatsid vallatud etüüdid, naerurõkatused ja pidulikkuset laetud vaikusehetked. 

Kalju Komissarovi õpilastest ja kolleegidest tulvil Rakvere teatri väikest saali täitis pingestatud ja hingestatud tähelepanu, kui Tartu ülikooli rektor Volli Kalm kõneles Kalju Komissarovi teenetest eesti teatri järelkasvu hariduse ja harituse eest seisjana ning andis üle õppeasutuse kõrgeima tunnustuse: Tartu ülikooli suure medali.

Rektor avaldas lootust, et nüüd, kui 20 aastat ülikoolile pühendanud professor Komissarovist saab 1. aprillist emeriitprofessor ja pole sidumas "range töölepinguga seotud kohustust”, teeb see kergemaks loomingulise suhtumise töösse ja teda oodatakse jääma edasi tudengitele teatritarkust jagama. “Loomingu ja õpetamise vahekorda iseloomustatakse mõnikord kui pattu ja pihilkäimist – et kui pole esimest teinud, siis pole teisel puhul midagi rääkida. Kalju Komissarovis on mõlemad olemas. Oleks ülikoolis loomeinimeste hulgas selliseid rohkem! Ülikool tunnustab seda tööd. Ka seda, mis teatritöö kõrval kujutab endast hariduse ja harituse eest kostmist. On oluline, et inimesed, keda kuulatakse ja teatakse, sellest räägivad,” ütles Volli Kalm.

Kes vastutab?

Kultuuriminister, Kalju Komissarovi õpilane Indrek Saar märkis, et eesti rahva pöörase teatriarmastuse kohta on retooriliselt küsitud, kes vastutab. Minister jõudis arutelu käigus tõeni: vastutab mees, kes on juhtinud õige mitut teatrit ja kahte lavakooli ning kelle õpilased ja õpilaste õpilased juhivad lõviosa eesti teatreid – Kalju Komissarov.

“Mitte ainult lavalauad pole täis tema õpilasi, vaid ka kõik need jõud, kes jäävad kaadri taha, on väga suures osas tänaseks tema õpilased. Ka teatrikoole juhivad tema õpilased. Kui see ei ole hall kardinal, ja eesti teatri ristiisa, siis ma küsin: kes on ja kes vastutab,” ütles Inderk Saar, pälvides kokkutulnuilt tulise aplausi.

“Koma, õpetaja, sa ei ole mitte kunagi vastutuse eest plehku pannud. Sa oled seda õpetanud kõigile oma õpilastele. Kõigile muidugi ei hakka külge, aga valdav osa on saanud inimesteks, kes julgevad vastutada,” lausus Indrek Saar. “Sinu enda esituses tahaks võib-olla paari etüüdi ka veel näha,” lausus Komissarov.

Minister küll pääses etüüdidest, kuid Rakvere teatri peanäitejuht Üllar Saaremäe, kelle kanda oli sünnipäevaõhtu juhtimine, pidi astuma taas lavakunstikooli pürgija rolli – ütlema oma nime nõnda, et seda kuuldaks ja meelde jäetaks, korjama kallimale lillekimbu ning leidma üles oma naiselikuma poole.

Viljandi kultuuriakadeemia etenduskunstide osakonna juhataja Garmen Tabor ütles, et Kalju Komissarov on 48 loominguaasta jooksul rikastanud ja arendanud eestikeelset teatrimõtet nii näitleja, lavastaja, filmirežissööri, teatrijuhi kui ka väga tunnustatud pedagoogina ning on algatanud ka teatritehniliste töötajate ning etenduskunstide multimeediaspetsialisti kõrgharidusõppe kultuuriakadeemias.

“Viljandi kultuuriakadeemia pere tänab sind ennastsalgava ülesehitustöö eest. Kallis Kalju, kõigi pühakute nimel, sinu etenduskunstide osakond tänab sind ja soovib, et oleksid meiega aegade lõpuni,” sõnas Tabor.

Armastus

Eesti Teatriliidu juhatuse esimees Ain Lutsepp ütles, et on aru saanud: Kalju Komissarov on läbi kogu elu käinud armastusega, mis on seotud nooruse ja noorte inimestega, ja mida on kandnud eriline intensiivsus. “See intensiivsus on kandunud sinu õpilastele. Sul on halbu, häid ja suuri õpilasi. Enamik neist on sulle tänulikud. Kui kokku saame, jõuame ikka jutuga sinuni – et sa oled andnud osa sellest oma õpilastele ja nende kaudu jõuab sinu kunagine “Oliver ja Jennifer” ja “Armastuse lugu” edasi järgmiste põlvede kaudu teistele ja loodame, et veel ja veel läbi põlvede edasi,” kõneles Lutsepp.

Laval esitasid etüüde Kalju Komissarovi noorimad tudengid Tartu ülikooli Viljandi kultuuriakadeemiast ja tema esimesed õpilased lavakooli 13. lennust arutlesid, mis neist kellestki võinuks saada, kui polnuks Komissarovit. Vastuseid leidus rätsepast ja baarmenist kunstniku ja kirikuõpetajani. End Kalju Komissarovi õpilastest vanimaks tegevnäitlejaks nimetanud Raivo E. Tamm pühendas õpetajale lühikese hingemineva stand-upi.

Kõigi aastakäikude õpilastel jagus armastatud õpetajale laule, kallistusi ja südamest tulevaid sõnu, samuti täiendati Kalju Komissarovi kunstkollektsiooni, raamaturiiulit ning tema suurt armastust – koduaeda. Lavakunsti kuueteistkümnenda lennu algatus - Kalju Komissarovi stipendium - leidis kohe ka laureaadi.

Kalju Komissarovil oli iga etteaste kohta kommentaar varnast võtta ning oli selgemast selgem, et teatrimees, kel olnud sadu õpilasi, mäletab neist igaühte ja võib meenutada hetki nii tema sisseastumiskatsetelt kui ka kooliajast.

Kuulanud-vaadanud õhtutäie talle pühendatud etteasteid, kuulutas Kalju Komissarov uhkelt ja õnnelikult: “Olen jah ristiisa!”

President Toomas Hendrik Ilves läkitas Kalju Komissarovile sünnipäevaks lillekimbu.

Tervitamine, kallistamine ja koos õpetajaga pildistamine kestis aga südaööni ning pidu, mida kuluaarides kelmikalt kutsuti “Koma kutsikate kokkutulekuks”, täitis Rakvere teatri väikese maja pilgeni positiivse energiaga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles