Elukohal on otsene seos ülekaaluga

60+
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kui sinu kodukandis on võimalused näiteks tervisekõnniks või välise jõusaali kasutamiseks, on risk üleliigseid kilosid koguda väiksem.
Kui sinu kodukandis on võimalused näiteks tervisekõnniks või välise jõusaali kasutamiseks, on risk üleliigseid kilosid koguda väiksem. Foto: TIM SLOAN/AFP

Põhjalik Euroopas tehtud uurimus näitas, et inimese elukoht on otseselt seotud inimeste tervisekäitumise ja kehamassindeksiga, vahendab Medical News Today.

Neli aastat kestnud ja üle 6000 eri Euroopa linnas elavat inimest hõlmanud uuring oli omalaadne, sest seal kasutati ka Google´i Street View abi, et hinnata piirkonna söömis- ja trenniharjumusi.

Uuringust selgus, et see, kuidas me tajume oma kogukonda, mõjutab ka meie tervist.

Parimad kogukonnad  tervise mõttes on need, kuhu on rajatud võimalused tervisele kasulikuks eluviisiks (välised jõusaalid, korralikud toidupoed – toim.), sama olulised on ka võimalused oma kogukonnaga suhelda ja tunda nende tuge, selgus uuringust.

Varasemad uuringud on näidanud, et näiteks eakate tervise osas on parimad need elupaigalahendused,  kus vajalikud teenused on vaid jalutuskäigu kaugusel ja välja on ehitatud selleks vajalikud kõnniteed ning jalutusrajad. Sellistes piirkondades elavatel eakatel on madalam kehamassiindeks ja vererõhk, samuti täheldati paremaid näitajaid mälutestides.

Tulemused on olulised linnaplaneerijatele, sest nende otsused tervislikke eluviise edendavate planeerimisotsuste tegemisel on ülioluline.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles