Nahk on õrn elund

, proviisor, Tallinna Kaarli apteegi juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Panther Media/Scanpix

Nahk on õrn elund, mis kogu aeg otsib tasakaalu kahe vastandi – kuiva ja rasvase vahel.

Kõige lihtsam viis näonaha tüüpi kindlaks teha on paar tundi pärast näonaha pesemist vajutada näo eri osadele värvitu salvrätt või peegel. Kui paber või peegel muutub rasvaseks, on nahk rasune, kui rasvalaiku ei ole, on nahk kuiv või normaalne.

Nii nagu näonahk, uueneb ka kogu keha nahk pidevalt. Kogu organism, sealhulgas nahk püüab taastada pidevalt tasakaalu uue ehitamise ja vana lagundamise, kuiva ja rasvase, külma ja kuuma vahel. Õnnelikud on need, kellel on terve ja tasakaalus nahk. Terves nahas on hea verevarustus ja nahk särab.

Rasune nahk on suurepooriline, eriti otsmikul, lõual ja ninal ning läigib õliselt. Liigse rasuerituse tõttu naha happesus kõigub ja on põletikele vastuvõtlik. Tasakaalu häirumise põhjuseks on rasunäärmete liiga tugev toimimine, mis võib olla põhjustatud hormoonide tasakaalu- või ainevahetushäiretest. Seda enamasti murdeeas ja naistel enne menstruatsiooni. Samuti valedest toitumisharjumustest.

Tähtis on hoida nahk puhtana ja hoolitseda selle tasakaalu eest sobivate hooldusvahenditega. Põletikulist nahka ei soovitata mingil juhul puhastada kuivatavate alkoholi sisaldavate nahapuhastusvahenditega, sest nii muutub nahk esmalt kuivaks ja siis hakkab kuivuse kompenseerimiseks rasu juurde eritama. Puhastada võiks nahka ainult õrnatoimeliste puhastusvahenditega.

Kuiva naha põhjuseks võib olla ruumide sisekliima – keskküte ja ventilatsioon. Ka päike kuivatab nahka. Suvel muutub nahk päevitamisel paksemaks. Kuiva naha poorid on õrnad, nahk lõheneb kergesti välisõhu ja vee toimel. Eriti kuiv nahk ketendab ja praguneb. Nahk näeb välja vanem kui rasvane nahk. Kui kuiva nahka kreemitada pidevalt rasvase kreemiga, siis pikapeale jäävad naha enda rasunäärmed, mille ülesandeks on naha hoidmine elastsena, laisaks. Kuiva naha hoolduses on oluline aktiviseerida naha enda protsesse ja lisada rasva vaid nii palju, et nahk ei lõheneks.

Tundlik nahk on üliõrn ega suuda ennast vajalikul määral kaitsta. Nahk ärritub kergesti, sügeleb ja võib olla punaselaiguline. Tugev päike, külm õhk, saasteained õhus ja stress väsitavad nahka. Ka füsioloogilised muutused eri eaperioodidel, nagu puberteet, rasedus, üleminekuaastad ja vananemine, võivad vaevusi põhjustada. Üks eriline vorm on kuperoosne nahk, kui põskedel, lõual ja otsmikul on väikesi katkenud veresooni. Veri on naha pinnal kokku surutud ja kuna veresoon on katkenud, pole verevarustus normaalne. Ere päike ja tugev tuul teevad olukorra hullemaks. Kuperoosne nahk on õhuke, tundlik ning nõuab erilist hoolt. Mida tundlikum on nahk, seda tähtsam on nahahooldus.

 

Nahk kaitseb ja hingab

Iga naine võib igas elueas kaunis olla. Kosmeetiliste protseduuride ja vahendite abil on võimalik näonaha elastsust ja värskust säilitada, naha vananemisprotsesse pidurdada, kosmeetiliste defektide tekkimist vältida ning iluvigade esinemisel neid ka ravida.

Nahk on inimese kõige suurem organ. See hoiab meid koos ja eraldab meid ümbritsevast maailmast. Nahk kaitseb ja hingab. Higistades aitab see kaasa soolade, kusiaine, vee ja toksiinide eritumisele, kaitseb ja kannab hoolt inimese reguleeritud kehatemperatuuri eest. See muundab UV-kiired D3-vitamiiniks, mis aitab omandada kaltsiumi ja muid mineraale, mille abil säilivad tugevad luud. Nahk takistab ka ülemäärast mineraalide kadu ning vahendab ja varub rasva.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles