Raske otsus – kas vahetada oma kodu väiksema vastu?

, Notarite Koja esimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Panther Media/Scanpix

Ükskord avastame, et aastakümneid tagasi ehitatud või soetatud kodu on suureks jäänud. Lapsed elavad oma elu ning on tihti kolinud teise linna või suisa välismaale. Toad seisavad jõude, suur aed vajab hooldamist, kõnniteed lumest puhastamist, kuid jaksu jääb aina vähemaks.

Lisaks tähendab suur pind enamasti ka suuremat kulu, olgu siis tegu küttearvete või maamaksuga. Kui kodu on suureks jäänud, siis põrkamegi kokku keerulise küsimusega – kas vahetada oma kätega rajatud ja aastatega armsaks saanud kodu väiksema vastu.

Igal juhul on tegu keerulise otsusega, mida keegi teine ei saa ega tohigi meie eest teha. Lähedaste nõu tasub mõistagi kuulata, aga plussid ja miinused tuleb endal ritta seada. Kindlasti ei tasu usaldada poolvõõraste inimeste uskumatult soodsaid pakkumisi, vaid võtta alati piisavalt mõtlemisaega, arutada lastega ning pidada vajadusel nõu kas kinnisvarahindaja või notariga. Otsuse tegemine on ilmselt seda raskem, mida kauem oma senises kodus on elatud ja mida rohkem mälestusi kodu endas peidab. Paraku ei sõltu kodu müügihind emotsionaalsetest väärtustest, mida me ise nii kalliks peame.

Üheksa korda mõõda

Kodu vahetust kaaludes tuleks mõelda paljudele argumentidele. Kui palju võitu annab müügitehing? Kui palju saab säästa igakuistelt kuludelt? Kas on soov, et senine kodu jääks perekonda? Kas on plaan kolida võimalikult lähedale või sootuks teise linna? Millised kulud kaasnevad kolimisega? Millised kohustuslikud eeldused peaksid olema uuel kodul ja kas sellist kinnisvara on lihtne leida?

Kui suure krundiga maja müümisel pealinnas võib saada kohe korraliku rahalise võidu, siis suuremast korterist väiksemasse kolimine ei pruugi tehinguna märkimisväärset võitu anda. Näiteks 2- ja 3toaliste ning 1- ja 2toaliste korterite hinnad samas piirkonnas on sarnased, seega ei pruugi otsest müügist tulenevat rahalist võitu tullagi. Iseasi on võit mugavuses ja kommunaalkuludes, mida tasub arvestada pikema perioodi, näiteks aasta lõikes.

Kui kodu on otsustatud müüa, siis tasub enne tehinguni jõudmist läbi mõelda, mida te soovite asemele leida ja kas selliseid eluasemeid on kinnisvaraturul ka saada. Seeniorile on enamasti oluline, et korter asuks esimesel korrusel või liftiga majas, vähetähtis pole ka lähima poe, apteegi ja bussipeatuse asukoht ning kaugus perearstikeskusest. Kõik need on detailid, millele me noorena kodu soetades tähelepanu ei pööra. Enamasti ei soovita kolida teise linna ja jäädakse oma harjumuspärasesse kodukanti, kuid mõnikord ollakse olude sunnil valmis maalt linna või lastele lähemale kolima.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles