Nutikas lääts võib ennustada glaukoomi halvenemist

60+
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Uus nutikas lääts aitab glaukoomidiagnoosiga inimeste silmi tulemuslikumalt analüüsida. Pilt on illustratiivne.
Uus nutikas lääts aitab glaukoomidiagnoosiga inimeste silmi tulemuslikumalt analüüsida. Pilt on illustratiivne. Foto: Panther Media/Scanpix

Columbia Ülikooli meditsiinikeskusese teadlaste uuring tõestas, et uus nutikas lääts aitab glaukoomidiagnoosiga inimeste silmi tulemuslikumalt analüüsida ja selgitab, kas haigus areneb edasi kiiresti või aeglaselt.

Leiutisest loodetakse abi, et teha vajadusel kiiremaid otsuseid patsiendi ravis, sest nii saab kiiremini selgitada, kas määratud ravim aitab või vajaks välja vahetamist mõne teise vastu, vahendab Medical News Today.

Levinuim on avatud eeskambri nurgaga glaukoom. Silmas kasvav rõhk kahjustab silma ja aju omavahel ühendavat nägemisnärvi ning haigus võib põhjustada nägemise kaotuse.

Praegu jälgitakse patsiente korralistel arstivisiitidel, kus arst mõõdab nende silmarõhku, kuid teadlaste sõnul annab infot ainult ühel ajahetke kohta. Silmarõhk tõuseb aga enamasti just öösiti.

Kaheaastase uuringuperioodi jooksul paluti katseisikutel kanda neid nutikaid läätsesid 24 tundi. Läätsedel on indikaatorid, mis registreerivad rõhu tõusu ja sinihamba abil edastatakse info arstile.

Uurijad leidsid, et neil, kelle läätsed andsid öösel infot silmarõhu tõusu kohta, halvenes glaukoom kiiremini.

„See info võib osutuda väga kasulikuks, et näha, kas uus määratud ravim ka toimib,“ sõnas oftalmoloogia professor, dr. C. Gustavo De Moraes Columbia Ülikooli meditsiinikeskusest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles