Mis on külmapeavalu ja unepeavalu?

Eve Rohtla
, 60+ peatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Erinevaid peavalutüüpe on paksu raamatu jagu. "Kõik on kuulnud migreenist, aga külmapeavalust, unepeavalust ja lennukipeavalust on kuulnud vähesed," räägib Ida-Tallinna Keskhaigla Neuroloogiakeskuse juhataja Toomas Toomsoo.

Neuroloog Toomas Toomsoo sõnul külmapeavalu kõigil ei ole. "Enamusel pole sellest, kas väljas on soe või külm, ei sooja ega külma," lisab dr Toomsoo.

"On inimesi, kellel soojast toast õue minnes võib ühe hetkega tekkida nii intensiivne peavalu, et inimene vajab kiirabi. Kui siis haiglasse jõutakse, või selguda, et peavalu enam ei olegi, sest külmapeavalu ei kesta väga kaua," selgitab Ida-Tallinna Keskhaigla Neuroloogiakeskuse juhataja Toomas Toomsoo.

"Külmapeavalu võib aga tekitada ka näiteks külmkapist võetud külma piima või keefiri joomine. Oimukohtadesse tekib äge valu, mis kestab küll lühikest aega, aga on inimesele väga häiriv," kirjeldab dr Toomsoo.

Unepeavalu tuleb dr Toomas Toomsoo sõnul esmalt ära tunda. "See esineb vaid 60+ naistel. Unepeavalu äratab inimese üles, kordub igal hommikul ja siis teatud ajal enam ei tule. Minu patsiendid on mind aidanud, leides endale õige ravitaktika. Näiteks tavaline must kohv aitab selle vastu."

Intervjuu on salvestatud jaanuaris Eesti Rahvusraamatukogus toimunud Eesti Patsientide Liidu tervisepäeval "Aita märgata!“

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles