VIDEO: kiirabiauto ei osuta transporditeenust

60+
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

On olukordi, kui jalaluumurruga inimesel või hilisel ajal kiirabiga EMOsse toimetatud väikelapsega emal ei ole võimalik ise tagasi koju sõita. Kiirabi teatavasti transporditeenust ei osuta. Põhja-Eesti Reginaalhaigla Erakorralise Meditsiini Keskuse juhataja Vassili Novaki sõnul ei tohiks patsient EMO ukse taha jääda ja sellele olukorrale tuleb lahendus leida.

"Me ei saa kiirabi resursse suunata transporditeenuseks. Häirekeskus võib suvalisel hetkel kiirabibrigaadi saata näiteks avariipaika, et sealt kiiret abi vajavad inimesed haiglasse toimetada," selgitab dr Vassili Novak.

"Samas on tekkinud teatud firmad, mis tegelevad meditsiinilise transpordi osutamisega. Aga see ei ole odav teenus. Sellele on vaja leida finantseerija. Minu arvates peaks sellised kulud katma omavalitsus," arvab dr Novak.

"Kui kiirabi on inimese haiglasse toonud ja tal on vaja koju tagasi saada, aga bussid ja rongid ei käi, siis saab ta auto ja parameedikud, kes viivad ta kas või lamavas asendis koju," räägib Põhja-Eesti Regionaalhaigla Erakorralise Meditsiini Keskuse juhataja.

"Loomulikult ei viska Põhja-Eesti Regionaalhaigla ühtki patsienti ukse taha. Me püüame leida lahenduse. Kui on päevane aeg, otsime üles lähedased. Kui muidu ei saa, jääb inimene ööseks haiglasse."

PERHil on ka transpordiosakond, kust saab praegugi sellist teenust tellida. "Ma täpselt ei mäleta, kui palju see maksab ja see oleneb ka sellest, kas sõita tuleb linna piires või väljaspoole, aga see võib maksta umbes 30-35 eurot. Tavaline taksosõit on kindlasti odavam kui kiirabiauto teenus. Aga samas pole see õige, et patsient selle ise peab kinni maksma," lisab dr Vassili Novak.

Intervjuu on salvestatud jaanuaris Eesti Rahvusraamatukogus toimunud Eesti Patsientide Liidu tervisepäeval "Aita märgata!“

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles