WHO tunnistas Zika-viirusnakkuse leviku rahvusvaheliseks hädaolukorraks

60+
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ohtlik viirus Zika on hakkanud levima ka Euroopas.
Ohtlik viirus Zika on hakkanud levima ka Euroopas. Foto: Jaime Saldarriaga / Reuters / Scanpix

Maailma Terviseorganisatsioon (WHO) tunnistas 1. veebruaril 2016 Zika-viirusnakkuse leviku rahvusvahelise tähtsusega  rahvatervise hädaolukorraks, vahendab Terviseameti kodulehekülg. 

Põhjuseks sääskede poolt levitatava Zika-viirusnakkuse ulatuslik levik Kesk- ja Lõuna-Ameerikas ning selle viiruse poolt põhjustatud võimalikud lootekahjustused – mikrotsefaalia, muud närvisüsteemi väärarengud ning halvatusega lõppeda võiv  Guillain-Barré sündroom.

WHO on andnud järgmised soovitused tõrje- ja ennetusmeetmete rakendamiseks:

  • Tõhustada ja ühtlustada Zika-viirusnakkuse seiret riskipiirkondades
  • Töötada välja uued diagnostilised meetodid Zika-viirusnakkuse seire ja tõrje korraldamiseks
  • Viiruste siirutaja Aedes liiki sääskede arvukuse vähendamiseks suunatud meetmete tõhustamine
  • Informeerida reisijaid nakatumise ennetusmeetmetest (sääsehammustuste vältimine)  
  • Teavitada reproduktiiveas naisi ja rasedaid Zika-viirusnakkuse ennetusmeetmetest.

Reisimise ega kaubavahetuse piiranguid kehtestatud ei ole. Zika-viirusnakkuse vastast vaktsiini ei ole.

Zika-viirusnakkuse sissetoodud haigusjuhte on registreeritud Euroopas, Kanadas, Ameerika Ühendriikides, Jaapanis ja Austraalias.  

Aedes liiki sääski ei esine Põhjamaades, kuid neid leidub Euroopa Liidu lõunaosas (Vahemere riikides). Haiguste Ennetamise ja Tõrje Euroopa Keskuse (ECDC) riskihinnangul on talveperioodil sissetoodud Zika-viirusnakkuse edasise leviku risk väike sääskede madala aktiivsuse tõttu.

Nakkusallikaks on haigusnähtudega või haigusnähtudeta vormis Zika-nakkust põdev inimene (ligi 80% haigestunutest on asümptomaatilised). Sääsk saab viirused nakatunud inimese vere imemisel. Zika-viirused esinevad nakatunud inimese veres vähemalt esimese haigusnädala jooksul.

Levikuteed

Inimene võib nakatuda nakatunud Aedes liiki sääskede hammustuse kaudu; nakatunud doonorilt vireemia perioodil võetud vere kaudu; sugulisel teel, kuna võivad viirused püsida mehe seemnevedelikus kuni 28 päeva pärast paranemist; emalt lootele raseduse ajal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles