Epidemioloogianõunik: gripihooaja tipp saabub veebruari keskel

60+
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Terviseameti epidemioloogianõunik Kuulo Kutsari ütles teisipäevases Huvitaja saates, et gripi vastu vaktsineerida oleks mõtet ka praegu: „Gripi hooaeg kestab meil aprilli lõpuni, aga immuunsus pärast gripivaktsiini manustamist kujuneb 14 päevaga. Suur osa gripihooaega seisab veel ees.“

Foto: ERIK PROZES/

Kutsari (pildil) sõnul on gripi levik tõusuteel. Kõrgtaseme saavutab see veebruari teisel ja märtsi esimesel poolel.

Paraku on olemasolevatel andmetel gripivaktsiin otsas või lõppemas. „Olukord on kahetsusväärne. Gripivaktsiini maaletoojad ei ole oma ülesannetega hakkama saanud, nad pole mõelnud rahva tervisele,“ sõnas Kutsar.

Seda olulisemad on tema sõnul igapäevased võtted, et nakatumist vältida: pärast haige inimesega koos olemisest tuleb pesta käsi vee ja seebiga või kasutada alkohoolseid desifintseerimisvahendeid; haigeid lapsi ei tohiks saata lasteaeda või kooli, samuti ei peaks  temaga minema perearstikeskusesse, vaid nõu tuleks küsida telefonitsi.

Sama kehtib ka täiskasvanute kohta: töökollektiivi ei tohi minna haige inimene. Samuti soovitas Kutsar  võimalusel vältida ühistransporti ja siseruumides toimuvaid rahvarohkeid üritusi.

Möödunud nädalal registreeriti 742 gripijuhtu, haigestunutest 57% olid lapsed Alates gripihooaja algusest oktoobris on Kutsari sõnul 106 inimest vajanud haiglaravi, intensiivravi neist kuus. Üks eakam inimene on kaasneva kroonilise haiguse tõttu ka surnud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles