A-tüüpi inimestel on risk saada infarkti suurem

Rein Vahisalu
, Ida-Tallinna Keskhaigla kardioloog
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
A-tüüpi inimesed ärrituvad kergesti, ei salli kaotamist ega oska seda ka seedida.
A-tüüpi inimesed ärrituvad kergesti, ei salli kaotamist ega oska seda ka seedida. Foto: SCANPIX

Inimesi saab teatud isikuomaduste alusel gruppidesse jaotada. Ida-Tallinna Keskhaigla kardioloog Rein Vahisalu toob välja, et A-tüüpi inimesi ähvardab infarkt enim.

A-tüüp on aga aktiivne, trügija ja edule orienteeritud. Nendel pole aega, nemad tahavad kohe ja palju ning tavaliselt ka saavad. Puhkamata inimesed.

Ambitsioonidega, kes kaotusi ei salli ega oska neid seedida. Psühholoogilisele ärritajale reageerivad nad kiire pulsi ja vererõhu tõusuga ning nende veres tõuseb adrenaliinitase. Füüsilise koormuse korral tõuseb neil samuti pulss ja vererõhk, veres aga noradrenaliini tase.

A-tüübid on altimad infarkte saama ja vererõhku on neil raskem ohjes hoida. A-isased on kõvad kutid ja nende ohjamisega ei saadagi alati hakkama, ei tööl, kodus ega puhkehetkel.

Stressi on põhimõtteliselt kaht tüüpi: positiivne ja negatiivne. Positiivne on see, kui näitleja läheb lavale, ta on energiat täis, tal on adrenaliinitase veidi tõusnud, pulss ja vererõhk pisut üle tavalise ja lihased valmis krapsakaid liigutusi tegema. Lihtsamalt öeldes on tal on „purakas” sees.

Negatiivne stress on hirm, ebakindlus, kahtlused, situatsiooni või selle tagajärgede üle kontrolli kadumine või puudumine. Siis on organismi toimimine häiritud ja tasakaalust väljas, käiku läheb negatiivsete muutuste ahel.

Huvitav on teada, et kurbusele ja rõõmule reageerib süda ühtemoodi. Seejuures tasub osutada südamele kui lihaspumbale. Viha, hirm ja kehaline tegevus ehk lihastöö tõstavad märgatavalt pulsisagedust ja vererõhku ning kõigi kolme seisundi korral tõusevad näitajad jällegi suhteliselt võrdselt.

INFO

  • Inimtüüpide jaotus oli levinud juba 70ndatel aastatel. B-tüüpi inimesed on vastukaaluks A-tüübile need, kes oskavad lõõgastuda ja elu kulgu rahulikult võtta. Nende jaoks ei ole võit oluline.
  •  
  • C-tüüpi inimesed hoiduvad konfliktidest oma tundeid maha surudes, isegi siis, kui olukord neile tegelikult üldse ei meeldi. See tekitab neis aga stressi. D-tüüpi inimesed on aga depressiivsed ja näevad kõiges negatiivset.

Allikas: www.2knowmyself.com

Loe närvilisest südamest pikemalt jaanuarikuisest ajakirjast 60+

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles