2016. aastal möödub 60 aastat sellest, kui Tallinnas Peterburi maanteel asuvas Tallinna Külmhoones alustati jäätise tootmist.
Jäätisetootja tähistab 60. sünnipäeva
Premia Tallinna Külmhoone AS-i juhatuse esimehe Aivar Ausi sõnul valmis Tallinna Külmhoone 1951. aastal ning esmalt kasutati seda eeskätt riigi liha-, kala- ja või kaubavarude ladustamiseks. 1956. aastal käivitati Külmhoones aga jäätisetootmise liin ning tehas kasvas peagi Baltikumi suurimaks jäätisevabrikuks.
Eesimese jäätisetootena toodi turule plombiiri pulgajäätis. Tänaseni on tootmises 1980. aastal müügile jõudnud Regatt ning 80-ndate koolilaste lemmik Koolijäätis.
„1956. aasta jäätisetootmine oli midagi hoopis erinevat tänasest tootmisest ning väga suur hulk toodangust tehti meistrite käsitööna. Seda muljetavaldavam on aga asjaolu, et Tallinna Külmhoone jäätistest sai kiirelt Nõukogude Liidu üks nõutumaid maiustusi ning rekordaastatel valmis külmhoones tervelt 6000 tonni jäätist aastas,“ rääkis Aus.
„Kuue aastakümne jooksul on tehas tundmatuseni muutunud – Premia jäätisevabrik on ainus spetsiaalselt jäätisetootmiseks projekteeritud ettevõte Eestis. Meil on kasutusel uued kaasaegsed tootmisliinid, väga suur hulk tootmisest on automatiseeritud ning töötingimused on muutunud oluliselt mugavamaks,“ sõnas ta.
Juubeliaasta puhul saavad mitmed Premia jäätised uue pidulikuma ilme ning poelettidele jõuab ka mitmeid juubelihõngulisi uudistooteid. „Kevad-suvel on jäätisesõpradel põhjust rõõmustada terve rea uudistoote üle, mille seast leiavad uusi lemmikuid nii need, kellele meeldivad koonusjäätised, kui ka pulgajäätiste fännid,“ kinnitas jäätisetööstuse juht.