Talvised nõuanded: tuha ja liiva asemel graniidipuru, suure labida asemel väike

60+
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Libedus.
Libedus. Foto: Timo Arbeiter / Valgamaalane

Kauaoodatud talv on lõpuks saabunud ning lund tuleb iga päevaga aina juurde. Paraku tähendab külm ja lumi ka libedust ja hangesid, seetõttu on oluline varuda koju õiged lume- ja jäätõrjevahendid. Soovitusi jagab K-rauta Haabersti kaupluse juhataja Tarmo Teder.

Kui suurtel teedel ja parklates teevad libedatõrje ära vastava ala spetsialistid, siis oma aiataguse ja koduste radadega tuleb ise hakkama saada.

Siinkohal tehakse ka palju vigu, näiteks visatakse teele liiva, tuhka või soola, aga ükski neist valikutest pole hea. Liiv on kehvapoolne libeduse tõrjuja ja tuhk lõhub jalanõusid. Sool on seevastu päris riukalik, sest söövitab kevadeks nii trepi kui kivisillutise ning teeb ühtlasi karuteene keskkonnale. Koduseks libedusetõrjeks on tõhusaimaks lahenduseks graniidipuru ehk graniidikillustik, mis ei lenda tuulega minema ja mida saab kevadel kokku korjates ka järgmisel aastal taaskasutada.

Ehituspoodide valikus on ka mitmeid jääd sulatavaid kemikaale, kuid nende kasutamiseks tuleb pakendilt lisainfot otsida – igale pinnale ja igasse keskkonda kemikaal ei sobi.

Lumelabida eluiga sõltub töövõtetest

Foto: Urmas Luik

Kui aed on suur ja lumega võitlemist palju, siis tasub soetada mitu erinevat lumelabidat või –sahka, sest õige kasutamise puhul peavad need vastu aastaid. Labida vars on enamasti tehtud alumiiniumist, puidust või komposiitmaterjalist, kusjuures viimased taluvad kõige paremini füüsilist pinget. Labida eluiga ei sõltu kasutamiskordadest, vaid töövõtetest. Lumelabidaga tohib tõsta ja lükata lund, mitte kruusa, samuti ei tasu hakata lumelabidaga jääd purustama, selleks on olemas teised tööriistad.

Ekslikult arvatakse, et suur lumelabidas on igas olukorras parim, mida kinnitab ka müügistatistika. Suur labidas on sobiv värske lume tõstmiseks, aga niiske ja raske lume puhul on väike labidas targem valik. Lumelükkamiseks võiks eelistada lumelükkajat või sahka. Lumelükkaja on labidast pikema varrega ja mugavam. Samas pole lükkajast piisavalt abi kõva koorikuga vana lume puhul. Lumelabidas on lükkajast kitsam ja kõrgemate servadega, sellega on parem kaevata ja tõsta. Tihti arvatakse, et suure labidaga saab töö kiiremalt tehtud, aga unustatakse ära, et töö peab inimesele jõukohane olema.

Puhur on uus labidas

Kui lumest puhastatav pind on suur ja jõudu või aega napib, tasub kaaluda lumepuhuri soetamist. Lumepuhur on kiire lume kokkukoguja, mis suunab lume sobivasse kohta. Puhureid on saadaval väga erinevaid ning valik sõltub nii puhastatavast alast kui omaniku ootustest. Valida saab ühe- ja kaheastmelise puhuri vahel, aga mõelda tasuks ka eeldatavale võimsusele, roomikutele, roolivõimule, lumepaiskamise kaugusele ja manööverdamisvõimele. Kindlasti tasub enne otsuse tegemist pidada nõu asjatundjaga, et leida sobiv abiline. Puhurist ei tohi siiski oodata, et see meie sekkumata aia puhtaks roogiks – töö saab tehtud küll kiiremini ja väiksema vaevaga, aga inimene peab ikka juures olema.

Kaks viimast talve on olnud Eestis pehmed ja lumevaesed. Seekord paistab külm aastaaeg jälle oma krõbedamat ja valgemat palet näitavat. Igal juhul tasub meie kliimavööndis talveks alati valmis olla ning igal koduomanikul võiks olla panipaigas miinimumina põhivarustus – killustik ja labidas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles