Malemäng toob kokku eri põlvkonnad

60+
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mustvalgel fotol: 1973. aasta pärastlõuna Mustamäel. Vanaisa Loit maletab oma poja Velloga ja Vello lapsed Külli ja Olavi õpivad esimesi malekäike. Värvilisel fotol: 7. jaanuari 2016. aasta pärastlõuna Kristiines. Vanaisa Vello (paremal) maletab tütremees Rihoga ja tütrepoeg Mihkel uurib seisu. Viiki ei lepitud, üks pool võitis, kuid sõpradeks jäädi.
Mustvalgel fotol: 1973. aasta pärastlõuna Mustamäel. Vanaisa Loit maletab oma poja Velloga ja Vello lapsed Külli ja Olavi õpivad esimesi malekäike. Värvilisel fotol: 7. jaanuari 2016. aasta pärastlõuna Kristiines. Vanaisa Vello (paremal) maletab tütremees Rihoga ja tütrepoeg Mihkel uurib seisu. Viiki ei lepitud, üks pool võitis, kuid sõpradeks jäädi. Foto: pildiait.erm.ee

Malesõber ja endine ajakirjanik Heino Laiapea saatis ajakirjale 60+ kirja, kus rõõmustas, et tema  kahe aasta eest tehtud ettepanek, et Paul Kerese 100. sünniaastapäeval kooli ainetundides pinginaabriga maletada, laienes üleskutseks kõigile maailma malehuvilistele mängida naabriga malet.

Heino Laiapea kodanikualgatusega „Maleta naabriga” tulemusi näeb juba praegu Eesti Rahva Muuseumi pildiaidast, neid saab vaadata lingilt: http://pildiait.erm.ee/category/maleta-naabriga/

Maletamine Paul Kerese meenutuseks ja male harrastamiseks jätkub ka pärast 7. jaanuari, mil oli Kerese sünniaastapäev, sest pilte kogutakse 20. augustini.

„Täna (7. jaanuaril - toim) tuletasin malekäike meelde ühele pensionil olevale lasteaiakasvatajale. Ta võtab endale ülesande lasteaia vanemale rühmale malemäng selgeks õpetada lähemate kuude jooksul,“ lisas Laiapea.

Laiapea avaldas lootust et vanemad inimesed tuletavad meelde, õpivad ise või õpetavad  lastelastele malemängu. „Talvel vahelduseks sobiv ajaviide. Ja kes eakatest ei mäleta Paul Kerest!“ lisas ta.  

Rahvusvaheline maleföderatsioon FIDE nimetas 2016. aasta Paul Kerese aastaks. Seoses FIDE märkamise ja Paul Kerese 100 sünniaastapäeva tähistamisega kutsusid Eesti Rahva Muuseum ja Eesti Spordimuuseum malesõber Heino Laiapea algatusel osa võtma ülemaailmsest ettevõtmisest „Maleta naabriga!“ Laiapea sõnul pole eesmärk fotod ise, vaid maleoskuse omandamine ja rõõmu tundmine mängust.

Kus iganes Eesti malesõbrad ka ei viibi, võiksid nad oma mängust teha foto ja sisestada see Eesti Rahva Muuseumi Pildiaita aadressil: http://pildiait.erm.ee/category/maleta-naabriga/

Foto tegemisel tuleb meeles pidada, et lähtuvalt pealkirjast „Maleta naabriga“, on tähtis tabada hetk maletamisest, mille juurde kuulub ka teine kaaslane (tänapäeval võib selleks olla ka maletav masin). Pealkirja tõlgendamisel loomingulisi piire pole, kuid fotol peaks esinema vähemasti üks kolmikust maletaja-malendid-maletamiskeskkond.

  • Ülemaalisel fotokonkursil jagatakse mitmeid auhindu: Eesti Rahva Muuseum paneb välja kutse uue hoone avamispeole 29. septembril 2016, Eesti Spordimuuseum paneb välja  3 Paavo Kivise uut raamatut „Paul Keres“ ning lisanduvad eriauhinnad toetajatelt.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles