Enneta depressiooni: leia võimalusi suhtlemiseks

Birgit Itse
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eakad inimesed. Foto on illustratiivne
Eakad inimesed. Foto on illustratiivne Foto: Marko Saarm / Sakala

Kliiniline depressioon eakatel on võrdlemisi sage, mis ei tähenda, et see oleks normaalne, kirjutab portaal WebMD.com.

Depressioon mõjutab umbes kuut miljonit üle 65-aastast ameeriklast, kuid neist vaid kümnendik saab ravi. Tõenäoliselt on selle põhjuseks asjaolu, et eakate depressiooni sümptomid erinevad n-ö keskealiste omast. Segadust suurendavad nii krooniliste haiguste raviks kasutatavate ravimite kõrvalmõjud kui ka teiste haiguste sümptomid.

Samadel põhjustel võtab vanemas eas depressiooni ravi ka rohkem aega.

Vanemaealiste depressioon suurendab riski haigestuda südame-veresoonkonnahaigustesse ja riski selle haiguse järel surra. Samuti raskendab see tervenemist südamehaigustest. Hooldekodude patsientide seas läbi viidud uuringud on samuti tõestanud, et suurem risk surra südamehaiguste järel ning depressioon on omavahel seotud, mistõttu on oluline ravida ka depressiooni ka selle leebemate sümptomite korral.

On teada ka, et depressioon suurendab suitsiidi riski, eriti vanemaealiste valgenahaliste meeste seas.  Ameerikas on 80-84-aastate meeste enesetappude suhtarv kaks korda nii kõrge kui elanikkonnas tervikuna. USA rahvuslik vaimse tervise instituut peab 65-aastaste ja vanemate depressiooni oluliseks terviseprobleemiks.

Depressiooni riskitegurite hulka kuuluvad näiteks surma tõttu või mõnel muul põhjusel katkenud side lähedastega, pensionile jäädes katkeb side endiste töökaaslastega ning on raske leida põhjust igapäevaselt kodust välja minna ja suhelda teiste inimstega. Samas peavad ka arstid ja lähedased normaalseks, et pensioniealine võtab elu rahulikumalt, mistõttu võivadki varasem sümptomid jääda märkamata ka pereliikmeil.

Üks tavapärane eakate depressiooni tunnus on unetus. Samal ajal on unehäired ka riskifaktor depressiooni tekkeks ja naasmiseks.

Depressiooni kergemate vormide korral peetakse jätkuvalt tõhusaks psühhoteraapiat, raskemate vormide korral võib vaja minna ka antidepressante, mis toimivad eakate puhul sama hästi kui teistelgi täiskasvanutel. Samas tuleb arvestada riske kõrval-ja koostoimeteks, sest eakad on ravimitele tundlikumad.

Eakate depressiooni risk on suurem

- naistel

- vallalistel (sh lahutatud või lesk)

- igapäevase suhtlusvõrgustikuta inimestel

- stressirohkete igapäevasündmuste korral

- insuldi, kõrgvererõhutõve, diabeedi, vähi, dementsuse ja kroonilise valu korral

Lisaks võivad depressiooni tekitada teatud ravimid ja nende kombinatsioon, kehaosade moondumine (vähi vms operatsioonide korral), perekondlik eelsoodumus, surmahirm, üksi elamine või eraldatus ja kroonilised haigused.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles