Leetrite kaitse taset saab analüüsida tasulise vereprooviga

60+
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vereproov. Pilt on illustratiivne.
Vereproov. Pilt on illustratiivne. Foto: Marko Saarm / Sakala

Seoses jätkuva leetritesse haigestumise tõusuga Euroopas võivad haigusele potentsiaalselt vastuvõtlikud olla kõik inimesed, kes ei ole leetreid põdenud või pole soovitustele vastavalt vaktsineeritud leetrite vastu.

Seda, kas inimesel on organismis piisaval hulgal leetriviiruse vastaseid antikehi, saab kindlaks teha lihtsa vereanalüüsiga – tuleb määrata leetriviiruse vastase IgG antikehade sisaldust veres.

Kui nende antikehade sisaldus on üle teatud taseme, on inimesel leetriviiruse vastane immuunsus (kaitse) olemas, kui antikehi pole piisavalt, siis on immuunsuse tekkeks vajalik (re)vaktsineerimine.

Analüüsi võivad teha kõik inimesed, kes ei tea kindlalt oma vaktsineeritusest leetrite suhtes, eeskätt soovitatakse testida ja leetriviiruse vastase kaitse puudumisel vaktsineerida meditsiinitöötajaid ja inimesi, kel on plaanis reisida.

Leetriviiruse vastase immuunsuse kontrolli saab teha synlab meditsiinilaborites ja verevõtupunktides alljärgnevatel lahtiolekuaegadel:

Tallinnas, Väike-Paala 1, II korrus, kell 7.30-15.

Tartus, Teguri 37b, kell 8-12. ja Gildi 8, III korrus, kell 8.00-16.

Pärnus, Seedri 6 (Tervis SPA), kell 9-12, Suur-Sepa 14, kabinet 210 kella 8-12.

Narvas, Tallinna mnt 19c (Hariduse 5), kabinet 14, kell 7.30-11.30

Jõhvis, Jaama 34, kabinet 16, kell 8-12.

Viljandis, Turu 8/10, kabinet 216, kell 8-12.

Võrus, Jüri 19a, kabinet 412, kell 8-14.30

Elvas, Supelranna 21, kell 8-12.

Põltsamaal, Lossi 49, E,T,N ja R 8-11.

Vereanalüüsi andmiseks ei pea inimene olema söömata-joomata ning verevõtuks ei pea eelnevalt registreerima. Analüüs on tasuline, see maksab Eesti Haigekassa hinnakirja järgi 8,38 eurot, millele lisandub verevõtu maksumus 3 eurot.

Tulemused saab soovitud viisil kas krüpteeritult e-mailiga (vajalik ID-kaardi olemasolu) või paberkujul kohapeale järgi tulles 3 tööpäeva jooksul pärast analüüsi andmist. Erapatsiendiportaalist minu.synlab.ee analüüsi tellides ilmuvad tulemused portaali ja ka inimese digilukku, kus neid saab jagada oma perearstiga.

LEETRID

Foto: Postimees.ee
  • Vaatamata üldisele vaktsineerimisele diagnoositi leetreid oktoobrist 2014 kuni septembrini 2015 üle pooltes Euroopa riikides kokku üle 4000 korral. Puhanguid on olnud paljudes Euroopa riikides, viimased suuremad olid sel aastal Saksamaal ja Prantsusmaal. Väljaspool Euroopat on leetrite suhtes vaktsineeritus riigiti erinev ning puhanguid esineb kõigis maailmajagudes. Ka viimased Eestis diagnoositud leetrite juhud olid seotud just reisimisega inimestel, kellel puudus piisav immuunsus.
  • Leetrid on viirushaigus, mis levib õhu kaudu piisknakkusena haige köhimisel või aevastamisel. Leetrid on ülimalt nakkav haigus: umbes 90% haigega kontaktis olnud vastuvõtlikest isikutest (vaktsineerimata või ebapiisava immuunsusega) haigestub. Peiteaeg kestab keskmiselt 10 päeva, teatud juhtudel kuni 21 päeva.
  • Sümptomiteks on lööve, palavik, kurgu ja silmade põletik. Haiguse tüsistusteks võivad olla raskekujuline kopsupõletik, keskkõrvapõletik või peaajupõletik.
  • Leetritele spetsiifilist ravi ei ole, kuid haigus on vaktsineerimise teel välditav. Vaktsineerimise tulemusena tekivad organismis antikehad, mis kaitsevad inimest haigustekitajaga kokkupuutumisel haigestumise eest. Samuti tekivad needsamad kaitsvad antikehad leetrite läbipõdemisel ning see annab eluaegse immuunsuse.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles