Robotlemmikud aitavad üksildusest üle saada

60+
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hüljes PARO.
Hüljes PARO. Foto: SCANPIX

Tulevikus võib üheks lahenduseks üksilduse vastu saada robotlemmik. Psychology Today kirjutab, et ilmselt näeme me eakate uute lemmikutena lähiaastatel mitmeid robothülgeid, -kasse ja -kilpkonni, sest need ei tekita allergiaid ega segadusi, ning vähendavad üksildustunnet.

Nn teraapiarobotitest üks tuntumaid on hüljes PARO, mille vastu on maailmas suur nõudlus, kuigi see maksab üle 4500 euro.  Teraapiahülge tõid turule 2004. aastal jaapanlased, kes nägid sel potentsiaali loomateraapia asendajana. Hüljes on seltsiks ja lahutab meelt ning seda kasutatakse nii hooldekoduses kui haiglates.

Vahetult enne selle aasta jõulupühi tuli turule ka robotkass, mille hind jääb alla 100 euro ja mis on ilmselt paljudele kergemini kättesaadav. 

Kuid mitte kõik ei ole nendest uutest leludest vaimustuses, sest võimalik, et need robotkaaslased just süvendavad nende omanike eraldatust ja üksildust, sest kui on olemas robotkaaslane, ei püütagi enam kontakti luua ja jäävad ilma vajalikust inimlikust kontaktist. Neis tehiskaaslastest nähakse ohtu näiteks neile, kel on diagnoositud dementsus.

 Vaata videotest, kas need robotkaaslased tunduvad ehtsad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles