Neuroloog: valuvaigistid toidupoes oleks riskifaktor

60+
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Peavalu.
Peavalu. Foto: PantherMedia

Ida Tallinna keskhaigla neuroloogiakeskuse juhataja, närviarst Toomas Toomsoo  ütles ERR-i teadusportaalile Novaator antud intervjuus, et ei saa mööda minna terminist nagu ravimindutseeritud peavalu ehk siis valuvaigistid, mida me apteegist saame või mida arstid kirjutavad, provotseerivad samuti peavalu tekkimist.

dr Toomas Toomsoo
dr Toomas Toomsoo Foto: ITK

„Kui inimene võtab tavalisi käsimüügi ravimeid enam kui 15 päeval kuus, on see tugev põhjuslik faktor, miks pea valutama hakkab. See on väga tõsine probleem. Seetõttu ei ole ka mõistlik, et valuvaigistid oleksid vabalt kättesaadavad toidupoodides. Kuigi meil on apteegid samuti küllalt kaua avatud, mistõttu ei ole vahet, kas valuvaigistid on poes toiduriiulite vahel või kassade taga apteegis. Need on ikkagi küllaltki lihtsasti kättesaadavad ja see on riskifaktor,“ ütles ta.

Toomsoo selgitas, et stressihormoonid on valuvaigistava toimega, mistõttu pingelisel ajal ei lase need peavalul tekkida ja seetõttu tekivad inimestel peavaluhood just nädalalõppudel ja pingelangusega. Nii on ka väga vähe inimesi, kes migreeni pärast ei saa tööle minna. „Migreeni ilmneb väga sageli nädalalõppudel. Pikk vastik nädal on läbi, tahaks nagu puhata, teha midagi koos pere või sõpradega, aga laupäeva hommikul ei saa voodistki üles. Selliseid lugusid on päris palju,“ sõnas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles