ITK kinnitusel pole haigla külastamisel leetritesse nakatumise ohtu

60+
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Leetrid.
Leetrid. Foto: Postimees.ee

Kuigi kolmest viimasel kuul leetritesse nakatunud inimesest üks oli Ida-Tallinna keskhaigla (ITK) ämmaemand, ei ole ITK kinnitusel vaja haigla külastamist karta, sest nakatumise oht on praeguseks möödas.

IKT turundusosakonna juhataja Inge Suder kinnitas BNS-ile, et kõik vajalikud meetmed ohu likvideerimiseks on tehtud ja praeguseks on juhtumist piisav aeg möödas.

Millises majas ämmaemand oma tööd tegi, ei saanud Suder täpsustada. "Ämmaemandad ja arstid on samasugused patsiendid nagu kõik teised. Me ei saa anda patsientide kohta lisainfot," sõnas ta.

Suder kinnitas, et rasedad ei pea nakatumist kartma. "Kõigiga, kes ämmaemandaga kokku puutusid on ühendust võetud," ütles Suder.

Suderi sõnul pole paanikaks põhjust ja säilitada tuleks rahu ja mõistev suhtumine.

Kolmest viimasel kuul leetritesse nakatunud inimesest üks oli Ida- Tallinna keskhaigla (ITK) ämmaemand, kes jõudis enne diagnoosi saamist ka sünnitusosakonnas mitu päeva tööl käia, haigla kutsus täiendavasse kontrolli umbes 40 inimest, kirjutas Postimehe võrguväljaanne esmaspäeval.

Haigestunud ämmaemand oli ITK-s tööl 4. detsembril, kuid ta tundis ennast haigena ja pöördus Lääne- Tallinna keskhaigla nakkuskliinikusse. 7. detsembril kinnitus naise leetrite diagnoos.

Kõik töötajad ja patsiendid, ligikaudu 40 inimest, kes leetritesse nakatunud ämmaemandaga tööajal kokku puutusid, on kutsutud tema kui nakkusarsti vastuvõtule. Analüüsi vastuste alusel on enamikel töötajatel leetrite viirusevastased antikehad olemas, seega nad ei haigestu leetritesse. Leetrite peiteaeg kestab 7–18 päeva (keskmiselt 10 päeva), aga teatud juhtudel võib pikeneda kuni 21 päevani.

Juhtunust on teavitatud ka terviseametit. Terviseameti avalike suhete juhi Iiris Saluri sõnul teeb haigla ise kõik vajalikud uuringud ja selgitab, kellel on piisav immuunsus ja piisav hulk antikehasid ning keda on vaja vaktsineerida. "Kõik need asjad on juba ka tehtud," kinnitas ta.

"Me ei saa veel täna öelda, et ohtu ei ole. Hetkel me saame öelda, et keegi täiendavalt haigestunud ei ole. Üks kahtlane praegu on, aga see ei ole seotud ITKga. Ta on praegu jälgimisel, kuna tal tekkis lööve," ütles Saluri.

Rasedatele on aga leetritega nakatumine erakordselt ohtlik. "Sel juhul arstid teevad lihtsalt abordi, sünnitus kutsutakse esile, sest see laps ei ole elujõuline," nentis Saluri.

Ka on rasedatele vastunäidustatud leetrite vastu vaktsineerimine. "Rasedaid vaktsineerida ei saa. On isegi öeldud, et kui sulle tehakse liitvaktsiin – punetised, mumps ja leetrid, siis sa pead jälgima, et sa kolme kuu jooksul pärast vaktsineerimist ei rasestu," lausus Saluri.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles