Ainult kaltsiumiga luid tugevana ei hoia

Silja Joon
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Toidulisandid.
Toidulisandid. Foto: PantherMedia / Scanpix

Luuhõrenemine ja liigeseprobleemid on järjest sagedasemad. Miks kannatavad luude hapruse all needki, kes on kogu elu piima joonud? Millised tegurid mõjutavad luude ja liigeste tervist ning milliste toitude abil luulist maatriksit tugevana hoida? Millised toidud tekitavad kehas kõrgenenud põletikuvalmidust ja mida liigeseprobleemide korral vältida?

Tänapäeval on väga levinud arusaam, et saame osteoporoosiga võidelda, kui joome rohkem piima, tarvitame rohkem kaltsiumilisandeid ja kasutame ülemineku hormoonasendusravi.

Uuringud on näidanud, et suure piimatarbimisega riikides, nagu USA, Norra ja Rootsi, on puusaluumurdude esinemissagedus ligi viiskümmend korda kõrgem kui Uus-Gineas või Lõuna-Aafrikas – riikides, kus tarvitatakse piimatooteid vaid väga vähesel määral.

Milles siis asi?

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles