Hea pann grillib liha ja küpsetab pannkooke

Tea Raidsalu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Viljandi Amrita Cafe peakokk Rando Imala soovitab panni valides pöörata tähelepanu kolmele asjale: panni ja pliiditüübi sobivus, kui palju ja missugust toitu kokkaja valmistab ning panni kasutusmugavus.
Viljandi Amrita Cafe peakokk Rando Imala soovitab panni valides pöörata tähelepanu kolmele asjale: panni ja pliiditüübi sobivus, kui palju ja missugust toitu kokkaja valmistab ning panni kasutusmugavus. Foto: Elmo Riig / Sakala

Ilmselt paljud perenaised on kaupluses uue panni otsingul seisnud küsimuse ees, missugust selles suures valikus eelistada ning kas see kõige odavam ikka on väärt abimees.

Viljandi Amrita Cafe peakoka Rando Imala sõnul on kohvikus kasutusel paksema põhjaga, pliiditüübile sobivad pannid. Kuna toit valmib gaasi- ja induktsioonpliitidel, on väga tähtis, et pannid sobiksid mõlemale pliidile ning peaksid vastu väga intensiivsele kasutusele. Pannid on tellitud suurkööke varustavast ettevõttest, töö spetsiifikat arvesse võttes.

„Kodus kasutan paari-kolme panni, millega saan kõik vajaliku tehtud: universaalne non-stick-kattega pann, väike vokkpann ja 40 või isegi rohkem aastat vana raudpann,” loetleb Rando Imala.

Kodukokkajal soovitab Imala panni valides kõigepealt jälgida, millisele pliiditüübile see mõeldud on, seejärel arvestada suuruse ja otstarbega. „Muidugi on oluline ka panni ergonoomika. Proovige poes panni hoida ja liigutada, kui see tundub käes mugav ja sobiv, võib hakata ostmise peale mõtlema. Koduseks kasutuseks passib pigem mittenakkuva pinnaga pann, mis võiks olla piisavalt suur, et pere toidu saaks korra või paariga valmis. Roostevabad, malm- ja raudpannid tahavad rohkem tähelepanu, teadmisi ja kannatust, kuid üha enam teadlikult süüa tegevale inimesele pole ka need mingisugune takistus,” räägib ta.

Peakokk soovitab praadimiseks ja pruunistamiseks kasutada tavalist praepanni, mille äär pole eriti kõrge. Hautamiseks ja ahjus küpsetamiseks sobib tema hinnangul kõrge ääre ja kuumuskindlast materjalist kaanega pann. „Grillimiseks soovitan kindlasti võimalikult paksu põhjaga grillpanni, millel on triibud põhjas. Selle panni juures on kuumuse säilimine väga oluline, sest kui pann on õhuke ja kiirelt jahtub, muutub grillimine hautamiseks ja tulemus pole enam see, mida oodati,” õpetab Imala.

„Oma poissmehekogemuse põhjal võin öelda, et kõige universaalsem ongi mittenakkuva pinnaga 24–26sentimeetrise läbimõõduga pann, millel on umbes viiesentimeetrine äär ja korralik kaas. Sellega saab praetud muna ning hautatud valmis loomaliharaguu. Samas ei saa miski vastu vanaema sahvrist pärit emailitud malmpannile, millel pannkoogid küpsevad alati parimatest parimad!” tõdeb peakokk.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles