Kuidas mõjutab talisuplus organismi?

60+
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Talisupleja.
Talisupleja. Foto: Dmitri Kotjuh / Järva Teataja

Tartu ülikooli inimese füsioloogia professor Eero Vasar tegi arvutused, mille kohaselt kulutatud kalorite arv külmas vees kahe minuti jooksul on 522,5 kcal, kirjutab teadusportaal Novaator. Kuigi need arvutused ei pretendeeri tema sõnul absoluutsele tõele, siis kahe minutiga saavutatakse sama energeetiline efekt nagu tavaliselt tunniajalise ujumisega.

Regulaarselt talisuplusega tegelevad inimesed tunnevad ennast paremini ja neil on vähem ülemiste hingamisteede infektsioonhaigusi.

Eero Vasar kirjeldas, kuidas väljendub järk-järgult külma veega harjumine inimese organismis.

1. Kohanemine külmaga. Lihtsalt öeldes tähendab see seda, et temperatuur, mida me tundsime külmana, ei ole enam külm või ei tundu enam nii külmana.

2. Ainevahetuse kohanemine. Sooja saamiseks ei kasutada kiiresti ära glükogeeni varusid, vaid rakendatakse selleks teisi energiaallikaid, näiteks rasvu.

3. Kohanemine eesmärgiga vähendada soojuse kadu naha kaudu, see on seotud kohanemistega naha verevarustuses või muutustega nahaaluses rasvkoes. Paksem nahaalune rasvkude on siin kindel eelis. Samuti räägitakse, et külmaga adapteerunud inimestel on rohkem pruuni rasvkude, mis võimaldab kiiresti sooja toota.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles