42 aastat vana Žiguli otsib endise aja jälgi

60+
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Saatesari uurib, kui palju on neid näha ja tunda pea veerand sajandit hiljem
Saatesari uurib, kui palju on neid näha ja tunda pea veerand sajandit hiljem Foto: ERR

Teisipäevaõhtuti hakkab ETV2 ekraanil jooksma uus kuueosaline saatesari, kus võetakse ette teekond autoroolis. 1991. aastal kokku varisenud Nõukogude Liit jättis Baltimaadesse maha tohutuid jälgi igas eluvaldkonnas. Kui palju on neid näha ja tunda pea veerand sajandit hiljem, käib vaatamas reisiseltskond 42 aastat vana Žiguliga.

„Usun, et tuttavaid paiku ja äratundmisrõõmu pakub see sari paljudele, kuid küllap ka uusi teadmisi ja üllatusi," ütles sarja autor Kristjan Ojang. „Reis tõi meile endile kontrastseid elamusi, kunagise hiilguse ja luksuse kõrval nägime laiutamas varemeid," rääkis Ojang.

Saatesarja idee sündis Kristjan Ojangu sõnul soovist minna vana Žiguliga reisile. „Olen sellise autoga matkamisest kuulnud huvitavaid lugusid oma vanematelt, sugulastelt ja sõpradelt ning tahtsin sellesarnast kogemust ka ise. Kui täpsem automatka teekond hakkas paika loksuma, nägime, et see on piisavalt värvikas ka telesaadete jaoks."

Külastatakse endisi militaarbaase, spordirajatisi, puhkekeskusi, salajasi tuumavarjendeid ja muid paiku, mis aitavad meenutada ja lahti seletada Nõukogude Liidu olemust ja ulatust. Mida kõike võeti kunagi ette oma impeeriumi kaitseks ja võimu näitamiseks. Samal ajal polnud kohalikel elanikel aimugi, mis nende kodude ümbruses tegelikult toimus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles