Ilmus käsiraamat hooldamisest

60+
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Raamat on abiks nii õppuritele kui neile, kes oma lähedase eest hoolitsema peavad.
Raamat on abiks nii õppuritele kui neile, kes oma lähedase eest hoolitsema peavad. Foto: Tartu Tervishoiu Kõrgkool

Tartu Tervishoiu Kõrgkoolis tuleb täna, 19. novembril tutvustamisele äsja trükivalgust näinud emakeelne õpik-käsiraamat hooldustöötajatele ja omastehooldajatele. Õpik-käsiraamatu autoriteks on kooli õppejõud.

Õpik-käsiraamat „Hoolides ja hoolitsedes“ aitab kaasa vajalike teadmiste saamisele hooldustöötaja elukutse omandamisel, selgitas Tartu Tervishoiu Kõrgkooli arendusprorektor Merle Varik.

Kindlasti leiavad ka omastehooldajad raamatust väga mitmeid vajalikke juhiseid oma lähedaste hooldamiseks. „Kandes hoolt oma haigestunud või muul põhjusel abivajava lähedase eest, tuleb äkitsi silmitsi olla hooldusalaste küsimustega, mis sageli tekitavad abituse tunde, kuna teadmisi ja oskusi ei ole piisavalt. Sellisel puhul ongi käsiraamat heaks abivahendiks,“ lisas ta.

Raamat koosneb kolmeteistkümnest peatükist. Praktiliste nõuannetega käsiraamat annab ülevaate psühholoogia valdkonna põhitõdedest, erinevatest hooldustoimingutest, vajaminevatest vahenditest, ravimiõpetusest, ergonoomika baasvõtetest ning aktiveerivatest tegevustest. Eraldi peatükis avatakse surma ja leina olemus, arutletakse, kuidas pakkuda parimat abi ning tuuakse välja kaasnevaid eetilisi aspekte.

Merle Varik tunnistas, et omamoodi väljakutseks oli akadeemilise, erialalist terminoloogiat valdava  ning tõenduspõhise viitamisega harjunud õppejõudude oskus panna oma teadmised lihtsasse keelde, mis oleks arusaadav alles õppijale kui ka sellel inimesele, kellel puudub erialane haridus.

Tartu Tervishoiu Kõrgkoolis on hooldustöötajaid koolitatud juba 15 aastat.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles