Novembri lõpus jõuab ringlusse uus 20-eurone

60+
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kui vaadata pangatähte vastu valgust, ilmuvad nähtavale portreeaken ja -vesimärk ning turvaniit.
Kui vaadata pangatähte vastu valgust, ilmuvad nähtavale portreeaken ja -vesimärk ning turvaniit. Foto: Eurooka Keskpank

Uute turvaelementidega 20-eurone jõuab ringlusse alates 25. novembrist. Uuel 20eurosel on uute 5- ja 10-eurostega sarnaseid turvaelemente, kuid on ka täiesti uus turvaelement – läbipaistev portreega aken.

Eesti Panga sularahaekspert Meelis Metus selgitas, et Euroopa Keskpank on alates 2013. aastast kasutusele võtnud teise seeria rahatähti nimiväärtuste kaupa. See tähendab, et seni ringluses olnud rahatähtede kõrvale jõuavad uute turvaelementide ja värskema kujundusega rahatähed. „Mõlema seeria ehk nii vanad kui ka uued rahatähed kehtivad praegu ühtmoodi edasi. Küll ei saa vana seeria rahatähtedega ühel hetkel enam poes maksta, aga sellest teavitatakse inimesi aegsasti ette,“ selgitas ta.

Ka sel juhul on oluline tema sõnul meeles pidada, et esimese seeria rahatähti saab kõikides euroala keskpankades, sh Eesti Pangas piiramata aja jooksul ümber vahetada. „Ehk praegusel hetkel ja ka lähiaastatel võib rahuliku südamega nii uute kui ka vanade 5-, 10- ja 20-eurostega oma ostude eest tasuda,“ võttis ta kokku.


Euroopa Keskpank saatis oktoobri algul sularahakäitlejatele uut 20-eurost tutvustava trükise. Trükise said ligikaudu 8000 ettevõtjat üle Eesti ja 2,8 miljonit ettevõtjat kogu euroalal.

Et käibele tulevate uute rahatähtedega maksmine läheks sujuvalt, peavad kaupmehed uuendama rahakäitlusseadmeid ja autentimisvahendeid. Kõik kaupmehed peavad käibivat raha vastu võtma. Kui rahatuvastusseade on rikkis või uuendamata, saab kõikide rahatähtede ehtsust tuvastada vaadates, kompides ja rahatähte kallutades.

Oktoobri lõpus ja novembri alguses toimusid koolitused kaupmeestele ja ettevõtjatele, kes puutuvad oma igapäevatöös rahaga tihedalt kokku. Sel neljapäeval korraldab Eesti Pank koolituse Narvas. Koolitustel räägitakse uue 20eurose kujundusest ja selle peamistest turvaelementidest.

Uue 20-eurose välimuse ja turvaelementidega on võimalik tutvuda SIIT.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles