Eemaldatavate proteesidega harjumine võtab aega

Eveliis Vaaks
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hambaproteesid.
Hambaproteesid. Foto: Caro / Scanpix

Kujutlus, et hamba­proteeside ja eaka vahele võib võrdusmärgi tõmmata, pole tänapäeval kuigi vettpidav.

Hammaste kaotust tuleb ette üha nooremas eas ja nii tuleb mõnelgi üpris varakult otsustada, kas hankida suhu alaline pärishamba asemik või leppida suust eemaldatavate proteesidega.

Merimetsa Hambakliiniku hambaarst Helen Vahtras kinnitab, et kõige tihedamini tekib proteeside vajadus siiski vanuses 50–60.

Laias laastus saab proteesid jagada kolmeks: fikseeritud proteesid, suust eemaldatavad proteesid ja kombineeritud proteesid.

Dr Vahtrase sõnul saab jälle patsiendid piltlikult öeldes jagada kaheks: need, kes langetavad proteesi osas otsuse vaid rahakoti põhjal, ning need, kellele on tähtis maksimaalne rahulolu ja mugavus. „Paljudele patsientidele on hind määrav tegur, samas on neid, kes ütlevad, et raha pole oluline ja tehke nii, et kõige parem saaks,” räägib ta.

Proteeside eest maksmisel pole harv juhus, kui abikäe ulatavad näiteks lähedased sugulased või hoopis pangalaen.

Fikseeritud protees on kallis

Fikseeritud proteesid ehk suust mitte-eemaldatavad kroonid, sillad ja implantaadid on väga mugavad, kvaliteetsed ja esteetilised. Ehmatavaks osutub aga tõsiasi, et näiteks üks implantaat ehk „uus hammas” läheb patsiendile maksma umbes 1400–1500 eurot.

Üsna tihti tuleb ette, et patsient saab esialgu suhu ajutise proteesi, kogub mõned aastad raha ning alles seejärel laseb endale püsiva lahendusena implantaadi panna. „Koostöös patsiendiga ja arvestades tema rahalisi võimalusi, saab leida sobiva lahenduse,” ütleb dr Helen Vahtras.

Hambaarsti sõnul asendatakse hambad implantaatidega nii siis, kui puuduvad vaid mõned hambad, kui ka siis, kui puuduvad kõik. „Kui patsiendil on mikroobide põhjustatud hammaste tugikudede põletik ehk kaugelearenenud paradontiit ning kui tekib olukord, et korraga kaotatakse palju hambaid, siis võib implantaatide paigaldus rahaliselt küll üle jõu käia. Siis tuleb ilmselt eemaldatavate proteeside peale mõelda,” räägib dr Vahtras.

Proteeside eluiga pole lõputu

Suust eemaldatavad proteesid jagunevad omakorda mitmeks: plaat-, tugibüügel-, totaalproteesid ja kombineeritud proteesid. Plaat-, tugibüügelproteese ja kombineeritud proteese kasutatakse juhul, kui suus on ka mõned pärishambad.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles