Kõrivähi seljatanud mees: tekkis köha ja kurk hakkas veritsema

60+
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: ERR / kuvatõmmis

Pea- ja kaelakirurg Lauri Maisvee ja patsient Vjatšeslav Nazarenko rääkisid seoses Eesti Vähiliidu traditsioonilise vähinädalaga „Ringvaates“ kõrivähist.

Ligi 15 aastat tagasi vähi üle elanud Vjatšeslav Nazarenko sõnul tekkis tal köha, mis ei läinud pikka aega ära. „Siis hakkas veritsema ja ma pöördusin perearsti poole,“ rääkis Nazarenko. Ta saadeti edasi uuringutele, kus selgus, et ta häältepaeltel on kasvaja.

Lõikusele tuli pärast vähist teada saamist minna väga kiiresti. „20 päeva jooksul pärast seda, kui avastati, tehti mulle kõrioperatsioon,“ ütles Nazarenko.

Pea- ja kaelakirurg Lauri Maisvee kinnitusel on üks esimesi kõrivähi märke häälehäire. „Pikaajalisem häälehäire, imelikud aistingud neelamisel, samuti köha – see võib viidata sellele, et tuleb hakata uurima kõri või muud pea- ja kaelapiirkonda täpsemalt,“ selgitas kirurg.

Kõri äralõikamine on dr Maisvee sõnul efektiivseim moodus ja nii on inimesi ravitud juba 19. sajandi lõpust. „See on väga vana ravimeetod, väga toimiv, aga kahjuks ka sandistav. Ent see on sellise lõikuse hind inimese elukvaliteedis,“ tõdes arst.

Nazarenkol läks ligi pool aastat, enne kui ta uuesti rääkima õppis, mis oli tema jaoks kõige raskem, kuid ta sai sellega hakkama ja kutsub inimesi arsti juurde minema. „Inimesed peaksid julgelt ikkagi pöörduma arsti poole, et kolmandat varianti nagu ei ole antud.“

Eestis esineb aastas sarnaseid vähijuhtumeid 60–70. Kui vähk on esimeses või teises staadiumis, on võimalik Maisvee sõnul vähist jagu saada kiiritusravi ning endoskoopilise või lahtise lõikusega ehk kõri säästval viisil.

Dr Maisvee toob põhjusena, miks meestel esineb ülemiste hingamisteede ja kopsude pahaloomulisi kasvajaid naistest rohkem, tubaka ja alkoholi tarvitamise. „Nende koosmõju viib riski 15 korda kõrgemaks kui teistel inimestel,“ tõi doktor välja mõtlemapaneva fakti.

Vjatšeslav Nazarenko oli enne operatsiooni politseis tööl, nüüd töötab aga PERHis. „Olen bussijuht, aitan sama saatusega inimesi nagu mina. Sõidutan neid kiiritusravile ja tagasi.“

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles