Suitsusaun, Saksamaa pensionärid ja proteesid

60+
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ajakiri 60+
Ajakiri 60+ Foto: Repro

Kui mõne teistsuguse sauna töölepanemiseks piisab paarist nupuvajutusest mobiiltelefonil, siis suitsusaunaga nii lihtsalt läbi ei saa. Kui sauna on pool päeva köetud, pole mõtet sinna vaid korraks sisse vupsata, vaid protseduure tasub mõnuga nautida. Teiste saunadega võrreldes puudub suitsusaunal korsten ning suits levib küttekoldest seda ümbritsevasse ruumi. Lava, põrandad ja seinad saavad kütmise ajal nõgiseks. Kuidas pesta suitsusaunas nii, et sealt tulles oleks puhtam kui sinna minnes? Milline on parim puu suitsusauna kütmiseks ja millist vihta eelistada ning millised on teised suitsusauna traditsioonid, räägivad ajakirjas 60+ Võrumaa suitsusauna elushoidjad. Ajakirjast leiab ka õpetuse, kuidas suitsusaunas suus sulavat sinki valmistada.

Väidetakse, et usk on südame ja teadus mõistuse asi. Usk on lai mõiste, mida kasutame argikõnelustes väga sageli ja eri tähenduses. Uskuda võime kõike, sest usk ei vaja põhjendamist. Kuidas usk meid elus aitab ja mida usk inimesele annab ning kas usk võib ka inimest ravida, kirjutab ajakirja 60+ oktoobrinumbris psühholoog Maria Teiverlaur.

Kujutlus, et hambaproteeside ja eaka vahele võib võrdusmärgi tõmmata, pole tänapäeval kuigi vettpidav. Hammaste kaotust tuleb ette üha nooremas eas ja nii tuleb mõnelgi üpris varakult otsustada, kas hankida suhu alaline pärishamba asemik või leppida suust eemaldatavate proteesidega. Milliseid proteeside valmistamise ja paigaldamise võimalusi üldse on ja millised on erinevate proteeside plussid ja miinused, selgitab 60+ oktoobrinumbris Tallinna Merimetsa Hambakliiniku hambaarst Helen Vahtras.

Kui manada silme ette pilt Saksamaa pensionärist, tuleb ette maitsekalt riietatud hallipäine proua või härra, kes parajasti puhkusereisil olles keskendunult giidi juttu kuulab või mõnes uhkes kohvikus kohvi ja koogi taga sõpradega juttu ajab. Kas selline kujutluspilt ka tõele vastab või leidub neilgi muresid, kirjutab 60+ oktoobrinumbris aastaid Saksamaal elanud eestlane Kristiina Vaarik. Juures on ka tabel, kui palju saavad miinumumpensioni teiste Euroopa riikide pensionärid.

Osteoporoos ehk luuhõrenemine on luustiku haigus, mille korral muutuvad luud hapraks ja kipuvad murduma. Kuidas osteoporoosi ennetada, kirjutab 60+ värskes numbris Benu Viru platsi apteegi proviisor Sille Krüger.

Kokaraamatute autor Sille Varblane tutvustab oktoobrikuu ajakirjas 60+ kahte vähem tuntud köögivilja, mõlemaid on aasta ringi toidukauplusest saada. Kahel kuju poolest sarnasel viljal, avokaadol ja baklažaanil, on veel üks ühine omadus: mõlema lõikepind tumeneb õhu käes väga kiiresti. Kirjas on ka lihtsad retseptid.

Ajakirjas on ka uus doktor Haldja lugu. Seekord on juttu sellest, kuidas 39 pirakat täid korraga vahele jäid. Loo on kirja pannud kirjanik Juhani Püttsepp, kes kasutas üleskirjutusi jutuajamisest doktor Kääriga ja samuti arsti üleskirjutusi ehk arhiivi.

Ajakirjast ei puudu ka kolumn, hüva nõu lehekülg, kus Tea Raidsalu õpetab seekord, kuidas vanadest talverõivastest uusi vajaminevaid asju valmistada, ning lahendamist ootab suur ristsõna.

Kellele ei tule 60+ maakonnalehega postkasti või see, kes pole ajakirja endale veel tellida jõudnud, saab selle osta hinnaga 2,50 suurematest kauplusekettidest (A&O, Comarket, Konsum, Maksimarket, Maxima, Prisma, Rimi, Selver, Säästumarket, Stockmann), R-kioski müügikohtadest, Statoili tanklatest ja muudest ajakirjanduse müügikohtadest üle Eesti.

Tellimishind on praegu veel aastaks 17 eurot 12 numbri eest. Kuu kaupa tellides on kokkuhoid 7 eurot ja poest ostmisega võrreldes lausa 13 eurot.

Mõnusaid hetki ajakirja 60+ seltsis!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles