Zumba paneb unustama, et teed trenni

Juuli Laanemets
, Toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Treeningult saadav emotsioon kaalub kuhjaga üles mugavustsoonist väljatuleku pingutused.
Treeningult saadav emotsioon kaalub kuhjaga üles mugavustsoonist väljatuleku pingutused. Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Sügistalvisel ajal on oht jääda tubaseks, piisava liikumiskoormuse saamiseks on hea end trenniskäimisega siduda. Need, kes jõusaalis kangi tõmmata ei taha, saavad valida tantsulisemaid võimalusi. Mõnusa särtsaka energialaksu annab zumba-treening, kuumad Ladina-Ameerika tantsurütmid panevad unustama, et vehid kiires tempos, hantlid käe otsas.

Populaarse tantsu- ja liikumistreeneri Jorge Hinojosa sõnul sobib zumba neile, kes tahavad minna tantsutrenni, aga neil pole tantsupartnerit. «Kõige tähtsam on zumba puhul feeling – see pole kuiv trenn. Meeleolu ongi väga oluline komponent, kõik käib läbi hoogsa tantsu, ka hantlitega tehtavad liigutused. Inimesed tunnevad vahetult, et on pidu ja ei tajugi, et teevad trenni,» selgitas Hinojosa. «Zumba sobib inimesele, kes ei muretse kindla tantsukoreograafia pärast. Need, kes soovivad teha keerulisi pikemaid tantsusamme, neile passib rohkem tantsutrenn. Zumba on lihtsam ja annab tegijale enam koormust, põletades nii kiiremini kaloreid. Treeningul vaheldub aeglasem muusikapala kiiremaga ja nii saab süda rohkem koormust. See treeningustiil ei sobi üksnes neile inimestele, kellel on puusad, põlved või liigesed haiged. Nendega kimpus olevad inimesed peavad trenni tehes ettevaatlikud olema.»

Hinojosa sõnul on treeningut tehes oluline valida õiged jalanõud. «Kõikides tantsutrennides on väga tähtis, millised spordijalatseid kasutatakse. Tavaline jooksutoss siia ei sobi, see nakkub põranda külge ega lase teha sujuvaid ja kiireid pöördeid. Hea oleks, kui tantsutossul oleks sees jalatallavõlvi toetav tugi. Riietus zumba-treeningul olgu mugav, mis ei kleepu ihu külge,» ütles Hinojosa.

Zumba-treening kestab sõltuvalt treeneri stiilist 45–60 minutit, mis ongi optimaalne treeningu kestus. «Kuigi oleme teinud Pärnu rannas heategevuslikul zumba-peol ka kahe ja poole tunni pikkust treeningut,» sõnas Hinojosa.

Energiline treener on pärit Equadorist, tuli Eestisse 1999. aastal ja alustas Tartus salsakursustega. «Märkasin, et treeningutel oli rohkem naisi kui mehi ning hakkasin pakkuma soolotantsu treeninguid. Mõtlesin salsatantsu põhjal välja samme, mida sai tantsida üksinda, algusel oligi treening salsa nime all peaaegu kümme aastat. 2001. aastal sain zumba’st teadlikuks, vaatasin Ameerika DVD-sid ning 2009. aastal tegin endale zumba-treeneri litsentsi ja vahetasin veidi treeningu formaati. Zumba’s on rohkem rütmi ja rohkem erinevaid tantsuliigutusi,» kirjeldas Hinojosa.

Treeningul osalevad naised ütlesid pärast zumba-tundi, et neil oli võimalus osa saada parimast treeningust ja näha parimat treenerit. Niisuguse toreda teadmisega ning kuuldud muusikapala ümisedes lahkusin spordikeskusest.

Artikkel ilmus Postimehe 6. oktoobri Tervise erilehes.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles