Vaata, kui kergelt liuglevad jääl 79aastane Ljudmila Beloussova ja 83aastane Oleg Protopopov

60+
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ljudmila Belousova ja Oleg Protopopov.
Ljudmila Belousova ja Oleg Protopopov. Foto: Kuvatõmmis/Youtube

Vanus ei ole saanud Nõukogude Liidu omaaegsetele legendaarsetele paarissõitjatele Ljudmila Beloussovale ja Oleg Protopopovile takistuseks ja nad jätkavad endiselt jääl liuglemist. Viimati üllatas iluuisutajatepaar oma nooruslikkuse ja suurepärase vormiga vaatajaid USA telesaates „Õhtu tšempionidega“.

Saates „Õhtu tšempionidega“ esinevad iluuisutamise legendid. Saate käigus kogutud tulu läheb vähiuuringute fondi.

Ljudmila Beloussova ja Oleg Protopopov said kuulsaks niinimetatud surmaspiraaliga, kus Ljudmila pea liugles jääle väga lähedal seda puudutamata. Protopopovid andsid oma spiraalidele kolm nimetust: elu spiraal, armastuse spiraal ja kosmiline spiraal.

Beloussova ja Protopopov debüteerisid maailmameistrivõistlustel 1958. aastal. Kaks aastat hiljem võistlesid nad oma esimesel olümpial, kuigi poodiumile tõusmata. 1962. aastal sai paar maailmameistrivõistlustel hõbemedali. Esimene suurvõit tuli neile 1964. aasta taliolümpiamängudel, kus nad said kuldmedali. See oli Nõukogude Liidu esimene olümpiamängude paarissõidu kuldmedal.

Teist korda said nad olümpiavõidu 1968. aasta taliolümpiamängudelt. 32- ja 35aastaste uisutajatena olid nad ühed vanimatest iluuisutamismeistritest.

24. septembril 1979. aastal palusid Beloussova ja Protopopov Šveitsis poliitilist varjupaika. Šveitsi kodakondsuse said nad 1995. aastal. 2003. aasta 25. veebruaril külastasid nad esimest korda pärast 23aastast eksiili Vjatšeslav Fetissovi kutsel Venemaad.

2015. aasta septembrikuus näitasid nad oma vormi taas Bostonis heategevuslikul šõul „Õhtu tšempionidega“.



Kommentaarid
Copy
Tagasi üles