Riigikogu valmistub pereõele retsepti väljakirjutamise õigust andma

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti Pereõdede Ühingu hinnangul on kunagistest arsti abilisest nüüdseks saanud iseseisvad spetsialistid.
Eesti Pereõdede Ühingu hinnangul on kunagistest arsti abilisest nüüdseks saanud iseseisvad spetsialistid. Foto: SCANPIX

Riigikogus oli esimesel lugemisel tervishoiuteenuste korraldamise seaduse muutmise eelnõu, millega perearstiga koos töötav pereõde saaks retsepti väljakirjutamise õiguse.

Riigikogu lõpetas valitsuse algatatud tervishoiuteenuste korraldamise seaduse ja teiste seaduste muutmise seaduse eelnõu esimese lugemise, millega antakse perearstinimistu alusel tegutseva perearstiga koos töötavale pereõele retsepti väljakirjutamise õigus, teatas BNSile riigikogu pressiteenistus.

Pereõe õiguste laiendamiseks muudetakse ka ravikindlustuse seadust ja ravimiseadust. Muudatuse eesmärk on perearsti tööaja kokkuhoid, töökoormuse vähendamine ja selle kaudu ka ravijärjekordade lühendamine.

Eelkõige puudutab see krooniliste haigetele korduvretseptide väljastamist, kus põhimõttelist arstlikku visiiti või konsultatsiooni sisuliselt ei ole vaja, inimese saab iga mõne kuu tagant, ka väga pikkade aastate jooksul, sedasama ravimit ja sama retsepti.

Arst-residendil alates kolmandast residentuuriaastast tekib retsepti väljakirjutamise õigus võrdselt vastava eriala arstiabi eriala omandanud arstiga.

Lisaks saavad arst-residendid õiguse osaleda eriala omandamise eesmärgil eriarstiabi tervishoiuteenuse osutamisel. Seadus laiendab selle põhiarsti, kes on arst-residendi juhendaja, õigust otsustada, missuguseid konkreetseid teenuseid saab arst-resident alates teatud hetkest juba pakkuda.

Järgmine muudatus võimaldab füsioterapeudil tegutseda perearstimeeskonnas ja on otseselt seotud loodavate tervisekeskustega, kus lisaks perearstile oleksid ka teised erialad esindatud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles