Eakate festivalil sai elutööpreemia Murtud Rukkilille Ühing

60+
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tiitli ja meene võtab MTÜ Inkotuba juhilt Eha Topolevilt vastu Eesti Televisiooni juhatuse liige Ainar Ruussaar Salme kultuurikeskuses eakate festivali avamisel 30.09.2015
Tiitli ja meene võtab MTÜ Inkotuba juhilt Eha Topolevilt vastu Eesti Televisiooni juhatuse liige Ainar Ruussaar Salme kultuurikeskuses eakate festivali avamisel 30.09.2015 Foto: Ardi Truija

Täna alanud eakate festivalil pärjati auhindadega konkursi „Aastad täis sära ja väärikust” parimaid. Elutööpreemia sai represseeritute Murtud Rukkilille Ühing. Eesti elu peegeldaja auhinna sai Eesti Televisioon.

Laureaaditiitlit sõideti vastu võtma nii Hiiumaalt, Võrust, Karksi-Nuiast, Räpinast, Lääne-Virumaalt, Valgamaalt, Pärnust, Viljandist kui ka Harjumaalt.


Konkursi „Aastad täis sära ja väärikust 2015” laureaadid kategooriate kaupa:

ELUTÖÖPREEMIA:

MTÜ Murtud Rukkilille Ühing, esimees Enno Uibo. Kuusalu vallast alguse saanud Murtud Rukkilille Ühing on 12 aastat tegelenud represseeritute elukvaliteedi parandamisega. Ühingul on üle 800 liikme. Represseeritud on keerulise saatusega eakad, kes on kaugel ja külmal maal rasket tööd tehes saanud pöördumatuid tervisekahjustusi, rääkimata röövitud noorusest ning hävitatud kodudest. Ühingu esimees Enno Uibo, kes ise elas üle 1949. aasta küüditamise, on võtnud represseeritute elu parandamise oma elutööks. Ta on öelnud, et eestlane on ikka unistanud oma kodust ja rukkipõllust. „Kodu on inimese pühapaik ning seda ei saa hävitada ei võõrvõimud ega pommirahe.”

EESTI ELU PEEGELDAJA:

ETV. Aastal 2015 tähistab Eesti Televisioon väärikat sünnipäeva: 60 aastat. Rahvusringhäälingul on Eestis olnud väga oluline roll. ETV on rahvast harinud, informeerinud, ühendanud, pakkunud emotsioone ja meelelahutust, olnud kõikide oluliste suursündmuste kajastaja. Eesti Televisiooni eetris on alustatud sõda (1991. aasta 21. august), ETVs on palutud kätt ja televisioonieeter on vahendanud sünde. Paraku on slles majas ka surma tunnistatud (1990. aasta 21. veebruaril suri näitleja Karl Kalkun telesaate salvestuse käigus). Televisioon Eestis sai alguse esimeste saatekatsetustega 1930. aastatel. Siis oli peredes vaid 238 televiisorit.

KULTUURIKANDJA:

Margus Mõisavald. Margus Mõisavald on Viljandimaa Karksi valla Kitzbergi Sõprade Seltsi aktiivne liige. On olnud osaleja Karksi Haridusseltsi loomisel, olnud juhtiv Kitzbergi nimelise gümnaasiumi muuseumi loomisel, olnud kroonikaraamatu fotograaf. Ta tegeleb aktiivselt kodu-uurimistega. Tema ühiskondlikku tööd on hinnatud Karksi valla kultuuriloojate auraamatusse kandmisega.

EAKALT KOGUKONNALE:

Harjumaa Loo seenioride klubi liikmete elulooline mälestustevihik. „Loo inimeste lood” on väärikas kingitus kogukonnale, pisike jälg Jõelähtme valla kultuurilukku.

TEGU EAKALE:

Harjumaa operatiivse otsingugrupi vabatahtlikud Raido Kimmel, Raido Nagel, Ragnis Topkin, Triin ja Rainel Paabo, Kerli Koitla ja Sille Heinaste ja Harjumaa koordinaator Siim Rohtla. Vabatahtlikud päästsid kahel järjestikusel ööl kahe eaka järvalase elu. Siim märkas Mäo kandis tumedais rõivais kõndivat meest. 67aastane Ants oli juba 18 kilomeerit jalgsi õhukestes riietes kõndinud, kui väljas olid vaid mõned soojakraadid. Ants oli pojaga tülli läinud ja kodust lahkunud, ta ei jaksanud enam kõndida ja jalad kiskusid krampi. Politsei tuli ja lahkus, ka kiirabi soovis lahkuda. Hämmeldunud vabatahtlik sai järgmisel päeval teada, et Ants EMOsse ei jõudnud. Ta alustas koos teiste vabatahtlikega otsinguid Paide linna parkidest ja tänavatelt, seejärel ümbruskonna teedelt. Üks Lääne-Virumaale sõitnud meestest leidis Roosna-Alliku kandis teise mehe, 80–90aastase Einarti, kes elas 35 kilomeetri kaugusel Türil.

TEGU EAKALE:

Lääne-Virumaa Keskraamatukogu koduteenindus. Koduteenindus on mõeldud eelkõige eakamatele lugejatele, kel raamatukokku pääsemine raske. Igal teisel neljapäeval külastab Lääne-Virumaa keskraamatukogu raamatukoguhoidja Kaie Ontonen raamatuhuvilisi, kes ise ei saa raamatukokku tulla. Raamatuid saab laenutada nii oma soovide alusel kui ka soovitusel, mida järgmiseks lugeda. Raamatukogu töötaja võetakse vastu lahke naeratusega, mõnel pool ootab kohvilaud värskete küpsistega. Et eakate käimine on raske, on koduteenindus tänuväärne asi.

PÕLVKONDADEVAHELINE SIDE:

Lilian Tambek. Lilian Tambek on pensionil õpetaja, kes rajas koos noorema kolleegiga Viljandisse MTÜ Taibukate teaduskool. Käesoleva aasta alguses pälvis ta selle eest ka Viljandi aasta teo tiitli. Lilian Tambek on Viljandi Jakobsoni kooli kõige pikema staažiga pedagoog. Ta on energiline, töökas ja suurte kogemustega õpetaja. Taibukate Teaduskool alustas planeeritud 50 õpilase asemel üle saja teadusjanulise lapsega.

PERSOON:

Vaike Viileberg. 85aastane Vaike Viileberg on suure südamega Tori Sotsiaalmaja vabatahtlik. Ta juhendab juba 10 aastat psüühiliste erivajadustega inimeste kunstiringi, päästab kevadeti konni sõiduteelt ning valutab südant allakukkunud toonekure pesa pärast. Lillepeenraid kaunistavad tema kasvatatud ilutaimed. Ta tegeleb lastega liivakastis, õpetab neile viisakust ja kombeid. Tal on alati jutuhommikutel ja -õhtutel vaimukaid ja õpetlikke lugusid jutustada. Tori Sotsiaalmaja ei kujuta Vaike Viilebergita oma elu ette.

EAKAD JA TEADMISED:

Võru linna eakate looduspäev. Võru Pensionäride Päevakeskus on korraldanud eakatele suviti looduspäeva Võrumaa erinevates looduskaunites paikades. Osavõtjaid on olnud 130–150. Looduspäevad on andnud eakatele teadmisi looduses peituvate energeetiliste ressursside ja nende kasutamise kohta.

SPORTLIK EAKAS:

Anu Tuvik. 72aastane Anu Tuvik edendas üle 40 aasta Räpina Ühisgümnaasiumis sporti ja tervist. Äsja pensionile jäänuna viib ta kaks korda nädalas läbi õpetajate võimlemist. Igal aastal osaleb ta Tallinnas Maijooksul. Lisaks sellele juhendab Räpina naiste võimlemisrühma.

EAKAD JA KESKKOND:

Lia Rosenberg. Lia Rosenberg tõi Hiiumaale esimesed šoti mägiveised, pani aluse saare käsitööseltsile, andis eakatele võimaluse käsitööga pensionilisa teenida. Aeroobikatreener, kes annab tunde nii eakatele kui ka noorematele. Ta on keha ja hinge ühendaja, kes aitab leida tasakaalu endas ja looduses. Ta on nagu kastetilk kortslehel, kes muudab ka raua kullaks. Nüüd töötab ta Hiiumaa looduse heaks keskkonnaametis Biosfääri programmi koordinaatorina.

OMASTEHOOLDUS:

Sangaste Pansionaat ja selle juhataja Ruth Muttik. Eaka ema hooldekodusse paigutamine on emotsionaalselt raske. Sangaste Pansionaadis olid kohad täis, kuid juhataja Ruth Muttik võttis ema ajutiselt oma hoole alla. Kohale jõudes, tuli emale vastu lausa neli särasilmset töötajat. Neil jätkus aega ja tahtmist vanakesi kui väikesi lapsi poputada, küll kallistasid ja paitasid, küll lohutasid ja kiitsid. Sangaste Pansionaat koos tema juhi ja töötajatega on tunnustust väärt.

SELTSIELU:

Pärnu osavus- ja lauamängude klubi. Uus ja tore suhtlusvorm ning rahvaspordi propageerimine, mis aktiveerib eakate elu. Klubi asutati eelmisel kevadel, osteti koroonalaud ja lauamängud. Osa annetati, osa toodi kodudest. Esimene kokkutulek oli septembris, kokku tuli üle 30 inimese. Planeeritud ruumi rahvas ära ei mahtunud. Klubi on saanud väga populaarseks.

SELTSIELU:

Lõbusad Lesed. Valgamaal Nõuni kultuurimajas laulavad juba 18 aastat vanaprouad, kes on koondunud ansamblisse Lõbusad Lesed. Liikmeid on 10, keskmine vanus 73,6 aastat. Peale etteastete valla tähtpäevadel on kontserte antud Viljandis, Otepääl, Sangastes, Kambjas, Savernal Kongutas, Rannul, Võrus, Põlvas, Elvas, Kodijärvel ja mujalgi. Mullu oli neil 11 esinemist. Lisaks laululustile tehakse tööd ikka selleks, et saaks esineda ja teistelegi õpitut näidata. Nime Lõbusad Lesed sai ansambel aga sõna otseses mõttes elust enesest, sest kokkutulnud naised olidki lesed ning pealekauba elurõõmsad ja lõbusad. Praegu laulab ansamblis neli asutajaliiget.

Konkursil tunnustust pälvinud eakad ja kollektiivid said mitmeid kingitusi festivali toetajatelt.

Täna ja homme (30.09 ja 01.10) Tallinnas Salme Kultuurikeskuses toimuvat juba kuuendat, üle-eestimaalist eakate festivali „Hoiame kokku” korraldavad ajakiri 60+ ja MTÜ Inkotuba. Festivali toetavad Tamro Eesti OÜ, Corega, TENA, Hasartmängumaksu Nõukogu, Tallinna Linnavalitsus, Tallinna Sotsiaal- ja Tervishoiuamet. Piletilevi toetaja on BENU Apteek.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles