Nahavähki avastatakse Eesti üha sagedamini

60+
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Melanoom.
Melanoom. Foto: Wikipedia

Eesti Vähiliit juhib tähelepanu, et iga päev avastatakse Eestis kolm nahavähi juhtu ja viimase 10 aasta vältel on haigestumus melanoomi Eestis kasvanud lausa poole võrra.

Melanoomi uusi haigusjuhte esineb Eestis igal aastal keskmiselt 7 mehel ja 14,5 naisel 100 000 inimese kohta. Mittemelanoomseid pahaloomulisi nahakasvajaid esineb igal aastal Eestis 44 mehel ning 65 naisel 100 000 inimese kohta.

Eesti elanike sagenev reisimine päikeserohketesse riikidesse ja sealne mõõdutundetu päevitamine ning noorte üha tihedam solaariumikülastamine on kasvatanud pidevalt nahavähki ja nahamelanoomi haigestumist.

Tähtis on teada, varane haiguse avastamine tagab parima ravitulemuse. Mida väiksemate muutustega alustada ravi, seda lihtsam see on ja seda kindlamini saab terveneda. Kahjuks enamikes Eesti väikelinnades nahaarstide vastuvõtte ei toimu ja inimesed ei pääse õigel ajal arsti juurde.

Eesti Vähiliit on 23 tegevusaasta jooksul näinud nii muret kui rõõmu. Heategevus on olnud Vähiliidu liikumapanev jõud.

Nii näiteks pani heategevus 2009. aastal liikuma Vähiliidu uue mammograafiabussi, mis Lõuna- ja Kesk-Eestis sõites on selles piirkonnas oluliselt tõstnud naiste sõeluuringus osalemise protsenti, mõnes maakohas isegi kuni rekordilise 70 protsendini. Uuringuid teevad selles bussis Tartu Ülikooli Kliinikumi radioloogiatehnikud.

Praegu on buss annetajate abiga saanud moodsaima digitaalse mammograafi, mis on aidanud avastada rinnavähki veelgi täpsemalt.

Kahjuks aga ei näita vähk meie ühiskonnas taandumise märke ja mis puudutab nahavähki ning nahamelanoomi, siis üha sagedamini näitab ta oma agressiivset iseloomu.

Eesti Vähiliit alustab Eesti Nahaarstide Seltsi heakskiidul heategevuskampaaniaga ja kogub aidata soovijatelt annetusi uue mobiilse dermatoloogilise diagnostika kabineti ostmiseks, mis hakkab sõitma mööda Eestimaad, et kiirendada inimeste õigeaegset jõudmist nahaarsti juurde.

Iga inimene saab anda oma panuse mobiilse nahakabineti ostmiseks.

Annetustelefonil 900 1013 helistades laekub annetusena 10 eurot.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles