Loodusmuuseumis näeb rohkem kui sadat seeneliiki

60+
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Seenenäituse ettevalmistus.
Seenenäituse ettevalmistus. Foto: Eesti Loodusmuuseum

Eesti Loodusmuuseum kummutab tänasest, 11. septembrist avatava seenenäitusega müüdi, et metsad on sel hooajal seentest tühjad. Järjekorras juba viiekümne kolmandalt loodusmuuseumi seenenäituselt leiab rohkem kui sada liiki kübarakandjaid. Seda kõike muuseumi hoovi rajatud seenemaailmas.

Loodusmuuseumi botaanik ja näituse kuraator Loore Ehrlich selgitas, et tuleb lihtsalt teada ja tunda õigeid seenekohti ja -liike, siis ei jää ka korvid tühjaks. „Oleme rõõmsad, et loodusmuuseumi kollektiiv suutis metsast välja tuua näitusele uudistamiseks nii sirmikuid, riisikaid, kuke- ja kärbseseeni, puravikke, pilvikuid kui ka mitmeid teisi kübarakandjaid,“ sõnab Ehrlich. „Kõik külastajad on oodatud ka näituse õnnestumisse panustama, tuues meile noori ja tugevaid seeni, et meie väljapanekut veelgi rikastada.“

Seenel käies võime nii mõnigi kord märgata seenringe, mis vanarahva uskumustes ja meeltes on loonud huvitavaid tõlgendusi. Seekordsel näitusel ongi erilise vaatluse all seeneringid, ühte näeb ka muuseumi hoovis. Nende mõistmiseks toob nädalavahetustel rändteater Vaba Vanker muuseumi väikeste sõprade ette uudislavastuse „Ring“. Kõik suuremad seenehuvilised on oodatud 17. septembril Öökulli akadeemia loodusõhtule, kus folklorist Marju Kõivupuu räägib vanarahva ja ka praeguse aja inimeste uskumustest seoses seeneringidega.

Seenenäitusel on kõik liigid välja pandud nn sugulusprintsiibil – nii on neid hõlbus võrrelda ja eristada. Vastuse küsimusele, kas seen sünnib süüa, annab näitusel seene nime juures olev sümbol. Lisaks leiab nõuandeid seenelkäigu õnnestumiseks ja õpetusi, kuidas eristada söödavaid ja mürgiseid seeni.

Seenenäituse ajal on muuseum erandkorras avatud esmaspäevast pühapäevani kella 10–18 ja neljapäeviti kella 10–19.

Näitus on avatud kuni 20. septembrini. Sissepääs muuseumipiletiga – täiskasvanule 4 eurot, õpilasele ja pensionärile 3 eurot. Eesti Loodusmuuseum asub Tallinna vanalinnas aadressil Lai 29a.

Samaaegselt seentega on muuseumis endiselt võimalik tutvuda ööliblikate ja kakkude eluolu tutvustava näitusega „Öised tiivulised“, joonistusvõistluse „Püüa kakku“ parimate tööde ning muuseumi põnevate püsiväljapanekutega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles