Vanavanemate päeval särab maanteemuuseumis Lada

60+
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lada 2107.
Lada 2107. Foto: SCANPIX

Laupäeval, 12. septembril peab Eesti Maanteemuuseum vanavanemate päeva nostalgiliste Ladaga ehk ENSV omaaegse populaarseima rahvaautoga, mis on saanud sama vanaks kui nooremad vanaemad-vanaisad ehk 45aastaseks.

„Eks suurele osale tänaseks vanavanema staatusesse tõusnud inimestele on just Lada olnud paljude mäletamist, meenutamist ja jagamist väärivate seikade lahutamatuks osaks,“ tõdes Eesti Maanteemuuseumi programmijuht Riinu Räim.

„Teemamuuseumina oleme igal aastal pühendanud vanavanemate päeva mõnele konkreetsele automargile.“

Muuseumi vanavanematepäeval nähtud juba Moskvitše, Volgasid ja IŽ-mootorrattaid.

Laupäeval, 12. septembril algusega kell 13 tähistataval vanavanematepäeval toimub koostöös Lada klubiga autoparaad, kuhu on oodata ligi 40 Žigulit. Paraadil võib ilutsemas näha nii originaalseisukorda taastatud tõelisi pärle kui tänapäevaseks kasutuseks sobivamaks modifitseeritud masinaid.

„Paraadil osalema kutsume võimalikult palju selle margi esindajaid – nii nooremaid kui eakamaid, tuunitud kui tuunimata, musti, valgeid, punaseid kollaseid – nahavärv ei oma üldse tähtsust. Ootame kõiki Ladasid ja nende omanikke,“ lisas Räim.

Lisaks toimuvad sel päeval lühiväljasõidud Eesti vanima sõidukorras Saurer bussiga, temaatilised mängud ja võistlused. Töötubades valmistatakse autoasjanduses tarvilikku kraami ning külastajate abiga selgitatakse välja kõige nostalgilisema interjööriga sõiduk.

„Olgu pilgupüüdjaks merevaigust käigukanginupp, tikitud padi tagaistmel, armatuurlaual võdisev vedruloom, punutud roolikate või mõni muu silmatorkavalt ajastupärane salongikaunistus – selleks päevaks tasub oma Lada lille lüüa,“ selgitas Riinu Räim.

Sel aastal möödus 45 aastat kunagise ENSV populaarseima automudeli Lada sünnist. Esimene Lada sõitis liinilt maha 19. aprillil 1970.

Rahvaauto tiitli on Lada ehk Žiguli auga välja teeninud, olles veel 2004. aastal ARKIs arvel kui kõige populaarsem sõiduauto. Oma laia leviku ja rahakotisõbralikkuse tõttu on Lada väljumas igapäevakasutusest ning sisenemas autohuviliste kogudesse, kus auto igale detailile pööratakse suurt tähelepanu. Seetõttu on ka Ladade väljapaneku juures võimalik kohata praktilisi täiendusi kui ka püüdlusi originaalsusele.

Paraadile saab registreerida Eesti Maanteemuuseumi programmijuhile Riinu Räimega ühendust võttes e-kirja aadressil Riinu.Raim@mnt.ee või telefonil 5186684.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles