Meedikud on tuvastanud tänavu 120 uut tuberkuloosijuhtu

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tuberkuloos.
Tuberkuloos. Foto: www.fxcnews.com

Tänavu kaheksa kuu jooksul on registreeritud 149 tuberkuloosijuhtu, millest 120 on uued juhud.

Jaanuaris registreeriti Eestis 15 uut tuberkuloosijuhtu, sama arv esmaseid juhtumeid tuvastati ka veebruaris. Märtsis avastati 17 uut juhtu, aprillis 16, mais 14, juunis 12, juulis 17 ning augustis 14. Mullu registreeriti kaheksa kuuga 164 tuberkuloosijuhtu, millest 136 olid uued juhud.

Kõige rohkem on uusi tuberkuloosi juhte avastatud Harju maakonnas ja Ida-Virumaal. Harjumaal registreeriti tänavu kaheksa kuu jooksul kokku 41 tuberkuloosijuhtu, millest 35 olid esmased. Ida-Viru maakonnas avastati kokku 39 tuberkuloosijuhtu, millest 34 olid esmased.

Tuberkuloosi registri andmetel suri eelmisel aastal tuberkuloosi 22 inimest, lisaks kolm inimest aidsi, kus tuberkuloos oli aidsi väljend haiguseks. Tuberkuloosiregistri juhataja Piret Viiklepa sõnul pole tänavused andmed tuberkuloosi surmade osas veel täielikud ning andmete kogumine ja täpsustamine võtab aega.

Kuigi registreeritud tuberkuloosijuhtude arv Eestis on olnud alates 2000. aastast languses, on WHO ravimresistentsete vormide kõrge osakaalu tõttu kuulutanud Eesti multiresistentse ja eriti resistentse tuberkuloosi ohumaaks.

Tuberkuloos on õhu teel leviv piisk-nakkushaigus, mis levib, kui kopsutuberkuloosi põdev patsient köhib, aevastab või räägib. Üks nakkuslik kopsutuberkuloosihaige võib aastas nakatada 10–15 inimest ning neist kümnel protsendil areneb elu jooksul välja tuberkuloos.

Üle 20 protsendi esmastest ja üle 50 protsendi korduvatest tuberkuloosijuhtudest on multiravimresistentsed tüved, mille korral ravi kestab 5–7 antibiootikumi kombinatsioonraviga 2–3 aastat.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles