Andragoogika emeriitprofessor Talvi Märja tähistab 80 aasta juubelit

60+
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Talvi Märja.
Talvi Märja. Foto: Erakogu

Teisipäeval, 8. septembril saab 80aastaseks Eesti üks tuntumaid andragooge, Tallinna Ülikooli emeriitprofessor Talvi Märja.

„Talvilt, nii inimeselt kui ka andragoogilt, oli ja on väga palju õppida – tarkust, meelekindlust, sihtide seadmist, suutlikkust, iseseisvust,“ hindab toonane algaja õppejõud Larissa Jõgi, kes 1. septembrist on Tallinna Ülikooli Haridusteaduste Instituudi mitteformaalõppe suunajuht.

Täiskasvanuhariduse teemaga asus Talvi Märja tegelema juba 1970. aastatel, olles ka juhtimismeeskonna idee looja. Aastal 1986 sai tema algatusel tolleaegses Tallinna Pedagoogilises Instituudis alguse andragoogika ja juhtimistöö kateeder. Kuni aastani 1998 oli ta andragoogika õppetooli juhataja, aastast 1993 professor.

Märja osales Eesti Täiskasvanute Koolitajate Assotsiatsiooni Andras tegevuses alates selle asutamisest 1991. aastal, töötades presidendi ja juhatuse esimehena. 1991. aastal sai ta Euroopa Täiskasvanuhariduse Assotsiatsiooni täitevkomitee liikmeks, neli aastat hiljem asepresidendiks.

Aastatel 1995–1999 oli Märja Riigikogu liige ja kultuurikomisjoni esimees. Ta on olnud ka Tallinna linnavolikogu liige ning kultuurikomisjoni esimees. 2003. aastal pälvis Märja Valgetähe IV klassi teenetemärgi. Nooruses tegeles Talvi Märja tipptasemel tennisega, tulles kolmel korral NSV Liidu noorte meistriks. Aastaid tegutses ta ka treeneri ja kohtunikuna.

Talvi Märja lõpetas 1960. aastal Tartu Ülikooli spordipedagoogika ja 1973. aastal psühholoogia erialal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles