Infoportaal ulatab alahinnatud omastehooldajatele abikäe

60+
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Kuvatõmmis

Mittetulundusühing Eesti Omastehooldus avab infoportaali InformCare, mis annab ülevaate Eesti hoolekande- ja tugiteenustest, seadusandlusest ja rahalisest toetusest, vanemas eas sagedamini esinevatest vaegustest, hooldamisega toimetulekust ning töö-, pereelu ja hooldamise tasakaalustamisest. Kõige keskmes on omastehooldaja.

Mittetulundusühingu Eesti Omastehooldus juhatuse liige Ivar Paimre sõnul kannavad hiljutise uuringu kohaselt ligi 80 protsenti kogu hoolduskoormusest just perekond ja sõbrad. „Sama uuring näitab, et Euroopas on praegu rohkem kui 100 miljonit omastehooldajat. See on suurusjärk, mida on alahinnatud, kui arvestada omastehooldajate tunnustamise ja nende eneseteadlikkusega seotud probleeme,“ avaldab ta.

„Euroopa üha vananev ühiskond toob kaasa eaga kaasnevate haiguste kasvu, suurema vajaduse koduse hoolduse järele ja esitab väljakutse sotsiaal- ning tervishoiusüsteemile,“ kirjeldab Eesti Omastehoolduse teine juhatuse liige Helle Lepik.

„Omastehooldaja annavad ühiskonnale väga palju, isegi kui tema rolli alati ei väärtustata. Omastehooldaja abistab, teeb majapidamistöid, korraldab transporti, hoolduse- ja rahaasju ning pakub kallile lähedasele emotsionaalset tuge. On mõistetav, et hooldusvajadusega inimene soovib enamasti just seda, et teda hooldaks tema oma inimene,” kinnitab ka Euroopa omastehooldajate ühenduse Eurocarers tegevdirektor Stecy Yghemonos.

Infoportaali InformCare arendab Itaalia riiklik tervishoiu- ja teadusuuringute instituut Euroopa omastehooldajate ühendus (www.eurocarers.org). Seetõttu võib internetist omastehoolduse infoportaali otsides ja selle avades olla arvutiekraanil ingliskeelne tekst. Eesti keeles on kogu tekst siis, kui te panete portaali aadressi http://eurocarers.org/innovage/?lang=et

InformCare pakub omastehooldajatele põhiteavet 27 Euroopa Liidu liikmesriigis, kirjeldades nende õigusi ja toetusvõimalusi ja andes nõuandeid oma hoolduskohustuse ja -koormusega parimal moel toimetulemiseks. Hooldustöötajatele ja tööandjatele suunatud infosektsioonid on portaalis vaid valitud riikide puhul. Neile pakutakse teadmisi omastehooldajate paremaks toetamiseks ja nende vajaduste tundmiseks. Infoportaal sisaldab ka valikut interaktiivseid suhtlusvahendeid, nagu sotsiaalvõrgustik, foorum ja jututuba, mis võimaldab omastehooldajatel omavahel suhelda, jagada nõuandeid ning emotsioone, otsida uusi ideid ja soovitusi, küsida abi, toetada teisi või lihtsalt suhelda kellegagi, kes mõistab, mida tähendab lähedast inimest hooldada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles