Laine Pukk 80: legendaarse kunstiõpetaja juubelinäitus Rahvusraamatukogus

Kuido Saarpuu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Erakogu

“Laine Pukk on olnud Eesti parim joonistusõpetaja, teda ei ületa keegi,” ütles sel aastal kauaaegne Tartu Lastekunstikooli direktor Enn Tegova. Kuidas aga maalib ja joonistab legendaarne pedagoog ise, saab näha Laine Puki juubelinäitusel „Elupõline“ Rahvusraamatukogu peanäitusesaalis ja fuajeegaleriis.

Näituse pidulik esitlus toimub neljapäeval, 13. augustil kell 16. Laine Puki töid tutvustab tema poeg Aapo Pukk.

Elupõlise tartlasena teeb Laine elu esimese näituse pealinnas. See on Tartu graafiku ja pedagoogi juubeliaasta teine näitus.

“Ma olen nii kodu külge kinni kasvanud, et ei taha paariks päevakski siit eemale minna,” räägib kunstnik Laine Pukk. “Olen maal sündinud, mu lapsepõlvekodu oli sõdade räsida otseses ja kaudses mõttes. Nii ongi kodus püsimine tõeline kodus olemine.”

Näha saab Laine Puki loomingut rohkem kui kuuest aastakümnest, realistlikke portreid, graafilisi lehti, kompositsioone ja eksliibriseid. Õpetajaameti kõrvalt loodud piltide rida on nagu üks suur pihtimus, üks suur autoportree. Piltidele on jõudnud kohtumised inimestega, sündmused ja läbielamised.

“On kunstnikke, kes teevad terve näituse ilma inimeseta ära. Mina nii ei saa, inimene on nii rikkalik, et ma ei saa teda lihtsalt üheks olevuseks teha,” ütleb kunstnik oma tööde kohta.

Kellel jäi Laine Puki juubelinäitus Tartus vaatamata, siis nüüd on see näitus veel suuremana Tallinnas.

Näitus jääb avatuks 31. augustini.

Rahvusraamatukogu on augustis avatud E–R 12–18.

 

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles